Tematike

Gjithçka që ndryshon për emigracionin në Gjermani në vitin 2024

Ky vit premton të jetë i madh kur bëhet fjalë për ndryshimet në rregullat e imigracionit dhe shtetësisë në Gjermani dhe këtu janë reformat kryesore të imigracionit për të cilat duhet të dini, sipas thelocal.de.

Qoftë lëshimi i një vize krejt të re për punëkërkuesit apo miratimi i ligjit të shumëpritur të Gjermanisë për shtetësinë e dyfishtë, viti 2024 do të sjellë me vete shumë lajme emocionuese për emigrantët.

Vitin e kaluar, në nëntor, qeveria solli fazën e parë të ligjit të saj të ri për punëtorët e kualifikuar, me pragje më të ulëta pagash për aplikantët e kartonit blu dhe më shumë fleksibilitet për punëtorët e kualifikuar për të punuar në një sërë profesionesh, përcjell albinfo.ch.

Këtë vit, dy grupe të tjera ndryshimesh do të paraqiten në mars dhe qershor. Kjo do të përfundojë procesin e lëkundjes së rregullave të emigracionit të Gjermanisë për të sjellë njerëz më të kualifikuar në vend.

Leje pune e posaçme për njohjen e kualifikimeve

Një pengesë kryesore për njerëzit që duan të punojnë në Gjermani është procesi i mundimshëm i njohjes së kualifikimeve të huaja në shtetin tuaj. Për t’u siguruar që kjo të mos vonojë fillimin e jetës në Gjermani, njerëzit në të ardhmen do të jenë në gjendje të jetojnë dhe punojnë në vend ndërsa presin që t’u njihet kualifikimi edhe nëse nuk e kanë filluar ende procesin.

Në shumicën e rasteve, punëtorët e kualifikuar do të kenë nevojë për një kontratë pune dhe një kualifikim që kërkon të paktën dy vjet trajnim akademik ose profesional, si dhe gjermanisht A2. Vizat do të lëshohen për 12-24 muaj dhe mund të zgjaten, që do të thotë se punëtorët mund të kalojnë deri në tre vjet në Gjermani, ndërsa presin që kualifikimet e tyre të njihen.

Nëse të huajt duhet të ndërmarrin një analizë aftësish për të vërtetuar kompetencën e tyre në profesionin e zgjedhur, ata gjithashtu mund të aplikojnë për vizë gjashtëmujore për këtë qëllim. Në përgjithësi, do të kërkohet A2 gjermanisht.

Këto ndryshime të reja do të zbatohen nga data 1 mars 2024.

Rrugë më të shpejta për në vendbanim të përhershëm

Kjo është një gjë e madhe për punëtorët e kualifikuar: në të ardhmen, ky grup do të jetë në gjendje të marrë një leje qëndrimi të përhershme në Gjermani në vetëm 21 muaj, ose më pak se dy vjet.

Nga marsi i vitit të ardhshëm, profesionet e huaja që kanë një leje për punë të kualifikuar në Gjermani do të kenë mundësinë të marrin një leje vendosjeje pas vetëm tre vitesh, në vend të katër viteve aktuale. Për mbajtësit e kartonit blu, kjo do të jetë e mundur pas vetëm 27 muajsh, ose 21 muajsh me B1 gjermanisht.

Rregullat për të diplomuarit e universiteteve gjermane do të mbeten të njëjta: qëndrimi i përhershëm do të jetë i mundur vetëm dy vjet pas përfundimit të diplomës ose formimit profesional, me kusht që të kenë qenë të punësuar.

Ndryshime për punonjësit e kujdesit shëndetësor

Nga 1 marsi, jeta duhet të bëhet pak më e lehtë për infermierët dhe punonjësit e tjerë të kujdesit shëndetësor nga vendet e treta. Për të luftuar mungesën e madhe të punëtorëve në sektorët e shëndetësisë dhe kujdesit, infermierët dhe asistentët e infermierisë mund të aplikojnë për të punuar në Gjermani me më pak se tre vjet trajnim. Parakushti kryesor është që ata të kenë një formim profesional përkatës ose një kualifikim infermieror që njihet në Gjermani.

Të diplomuarve që kanë përfunduar trajnimin e tyre si infermiere ose punonjëse kujdesi në Gjermani do t’u jepet gjithashtu mundësia të qëndrojnë deri në 12 muaj për të kërkuar punë. Nëse ata mund të provojnë se janë të sigurt financiarisht, kjo vizë e punëkërkuesve mund të zgjatet edhe për gjashtë muaj të tjerë.

Rregulla të relaksuara për bashkimin e familjes

Një çështje jashtëzakonisht e komplikuar është edhe ajo e rregullave strikte të bashkimit familjar të Gjermanisë që kanë detyruar shumë njerëz në zgjedhje të vështira. Por për punëtorët e ardhshëm të kualifikuar që do të shpërngulen në vend, gjërat do të jenë shumë më të qeta.

Kushdo që arrin në Gjermani me një leje pune të kualifikuar ose me kartë blu pas datës 1 mars, do të mund të sjellë prindërit e tyre për të jetuar me ta në Gjermani. Nëse bashkëshorti i tyre është gjithashtu banor i përhershëm i Gjermanisë, e njëjta gjë do të vlejë edhe për vjehrritë.

Përveç kësaj, kërkesa për të vërtetuar hapësirën e mjaftueshme të jetesës nuk do të zbatohet më për këdo që dëshiron të sjellë fëmijët ose bashkëshortët e tyre në Gjermani.

Viza për njerëzit me grante fillestare

Njerëzit me frymë sipërmarrëse do të shohin gjithashtu më shumë dyer të hapura për ta në Gjermani në të ardhmen. Nëse siguroni një grant fillestar nga një organ publik gjerman ose shoqatë kërkimore, mund të aplikoni për një vizë 18-mujore që do t’ju lejojë të vini në Gjermani në mënyrë që të arrini biznesin tuaj në terren.

Për t’u kualifikuar, do t’ju duhet të kualifikoheni si punëtor sipas ligjit gjerman, që do të thotë të keni ose një diplomë universitare ose një kualifikim profesional.

Më shumë të drejta për studentët për të marrë punë me kohë të pjesshme

Studentët ndërkombëtarë që duan të financojnë studimet e tyre përmes një pune me kohë të pjesshme do të jenë në gjendje në të ardhmen rrisin fitimet e tyre duke punuar orë shtesë.

Aktualisht, shtetasit e vendeve të treta që studiojnë në Gjermani mund të punojnë deri në 120 ditë të plota ose 240 gjysmë ditë në vit. Kjo do të rritet në 140 ditë të plota ose 280 gjysmë ditë nga muaji mars. Përndryshe, studentët nga vendet që nuk janë anëtare të Bashkimit Evropian mund të punojnë deri në 20 orë në javë në një punë me kohë të pjesshme krahas studimeve të tyre.

Më shumë opsione për praktikantët e mundshëm

Njerëzit që kërkojnë një praktikë në Gjermani tashmë mund të lëvizin në vend me një leje gjashtëmujore, por në të ardhmen shumë më tepër njerëz do të kenë të drejtë të aplikojnë.

Nga muaji mars, kufiri aktual i moshës do të rritet nga 25 në 35 vjeç dhe kërkesat e gjuhës do të ulen në B1. Vizat do të lëshohen gjithashtu deri në nëntë muaj, dhe jo vetëm për gjashtë muaj.

Viza për punëtorë sezonalë ose afatshkurtër

Në një lëvizje që duket se synon punëtorët sezonalë, punëdhënësit së shpejti do të jenë në gjendje të punësojnë shtetas jo-BE për të ardhur dhe për të marrë punë të përkohshme në Gjermani. Për të përmbushur kriteret, punëtorët duhet të jenë të punësuar për 30 ose më shumë orë në javë dhe jo më shumë se tetë muaj në çdo periudhë 12 mujore.

Në fund të tyre, punëdhënësit do të duhet gjithashtu të paguajnë kostot e udhëtimit të punonjësve dhe të sigurojnë që të respektohen të drejtat e punëtorëve dhe marrëveshjet kolektive. Kjo rrugë e re e vizave do të hyjë në fuqi në muajin mars.

Prezantimi i kartës së mundësisë së kërkimit të punës

Ndoshta ndryshimi më i madh i titullit në ligjin e ri të punëtorëve të kualifikuar, Gjermania do të prezantojë një lloj të ri vize për punëkërkuesit e njohur si karta e mundësive në qershor. Kjo i lejon njerëzit të lëvizin në Gjermani deri në një vit për të kërkuar një punë dhe për të punuar deri në 20 orë në javë ndërsa e bëjnë këtë.

Personat, kualifikimet profesionale të të cilëve njihen në Gjermani, mund të marrin një nga këto automatikisht, por shtetasit e tjerë jo të BE-së do të duhet të plotësojnë disa kritere bazë si të kenë një diplomë të huaj ose kualifikim tjetër dhe të provojnë ose A1 gjermanisht ose B2 anglisht.

Përveç kësaj, ata do të duhet të grumbullojnë deri në gjashtë pikë për gjëra të tilla si aftësitë e gjuhës gjermane, lidhjet me Gjermaninë, përvoja profesionale dhe mosha.

Zgjerimi i rregullores së Ballkanit Perëndimor

Sipas një klauzole që do të skadonte në vitin 2023, njerëzit nga vendet e Ballkanit Perëndimor si Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Kosova, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Serbia mund të hyjnë në tregun gjerman të punës në çdo profesion të parregulluar.

Në qershor kjo do të zgjatet pafundësisht, me një kuotë prej 50 mijë viza punësimi në vit.


 Të tjera nga Tematike