Lajme

Gjykata e Cyrihut, shoferët Uber nuk janë “punëtorë të pavarur”

Vendimi më i fundit kantonal për firmën amerikane të udhëtimit vjen pasi një kornizë kombëtare për të përcaktuar statusin e punëtorëve të ekonomisë së koncerteve në Zvicër ende mungon, përcjell albinfo.ch.

Vendimi nga Gjykata e sigurimeve shoqërore të Cyrihut, e publikuar të enjten, thotë se “vartësia e theksuar” në marrëdhënien midis Uber dhe drejtuesve të saj do të thotë se është një varësi midis një punëdhënësi dhe një punonjësi.

Si e tillë, Uber duhet të paguajë kontribute sociale për shoferët, gjykata tha: në këtë rast – të sjellë nga kompania kundër Fondit Kombëtar të Sigurimit të Aksidenteve Zvicerane (Suva) dhe shërbimeve të sigurimeve shoqërore të Cyrihut – ajo përballet me pagesa retroaktive, përfshirë interesin, të rreth 5.2 milionë CHF për vitin 2014.

Për më tepër, megjithëse rasti në fjalë i referohet shërbimit të zhdukur nga Zvicra UberPop (një version më i lirë dhe më pak i profesionalizuar), vendimi u referohet qartë të gjitha kategorive të drejtuesve të Uber.

Kompania amerikane argumenton se ata që punojnë duke përdorur aplikacionin e saj ruajnë kontrollin se kur punojnë dhe cilët klientë marrin: vendimi gjithashtu “injoron faktin që shumica e shoferëve në Zvicër duan të mbeten të pavarur”, shton gazeta Neue Zürcher Zeitung, përcjell albinfo.ch.