Lajme

GPT-5 spekulohet të jetë më inteligjent se njerëzit

Sipas raporteve në fillim të vitit, GPT-5, pasardhësi i modelit të madh të gjuhës GPT-4 që fuqizon ChatGPT dhe Bing, mund të mbërrijë përpara fundit të 2023 ose fillimit të 2024.

OpenAI, kompania që zhvilloi ChatGPT, njoftoi se mund të përfundonte trajnimin GPT-5 deri në dhjetor, transmeton Telegrafi.

Ndërkohë, Instituti Future of Life (FLI), një organizatë jofitimprurëse që merret me implikimet etike dhe sociale të teknologjisë së përparuar, publikoi një letër të hapur më 29 mars 2023, duke bërë thirrje për një moratorium për zhvillimin e AI.

Letra u nënshkrua fillimisht nga më shumë se 1,000 udhëheqës të teknologjisë (27,565 deri më tani), studiues dhe njerëz të tjerë të afërt me teknologjinë, duke përfshirë Elon Musk, Steve Wozniak, Andrew Yang dhe të tjerë.

Në letër, ata kërkuan një pauzë gjashtëmujore në zhvillimin e sistemeve të AI më të fuqishme se GPT-4, dhe paralajmëruan për një “garë të pakontrolluar” për të zhvilluar dhe vendosur mendje dixhitale gjithnjë e më të fuqishme që askush – madje as krijuesit e tyre – nuk mund të kuptojnë, parashikojnë ose kontrollojnë në mënyrë të besueshme.

Ata pohuan se sisteme të tilla të AI paraqesin “rreziqe të thella për shoqërinë dhe njerëzimin” dhe mund të çojnë në pasoja katastrofike si luftërat, diktaturat, dezinformimin, manipulimin dhe humbjen e dinjitetit njerëzor.

Drejtori i OpenAI, Sam Altman, deklaroi më pas, në mes të prillit, se GPT-5 nuk është duke u trajnuar ende.

Për më tepër, në dëshminë e fundit para Komitetit Gjyqësor të Kongresit të SHBA për mundësitë dhe rreziqet e inteligjencës artificiale, ai u kërkoi ligjvënësve të rregullonin inteligjencën artificiale dhe propozoi krijimin e një agjencie të re shtetërore për të licencuar dhe testuar modelet më të fuqishme të AI.

Ai gjithashtu paralajmëroi për abuzime të mundshme të teknologjisë si ChatGPT për përhapjen e dezinformatave, manipulimeve emocionale dhe shënjestrimin e dronëve.

Pavarësisht kësaj, të gjithë janë dakord që OpenAI me siguri nuk do të heqë dorë nga zhvillimi i GPT-5 ose të paktën nga përmirësimi i modelit ekzistues GPT-4 në versionin 4.5.

Ndërkohë, faqet e teknologjisë, bloget dhe rrjetet sociale po përhapin supozime pak a shumë të informuara se cilat veçori mund të ketë GPT-5.

Meqenëse këto janë spekulime, duhet të merren me një dozë skepticizmi, megjithëse kjo nuk do të thotë se janë të paarritshme.

Ndër të tjera, disa autorë spekulojnë se GPT-5 mund të ketë vetitë e inteligjencës së përgjithshme artificiale (AGI), ose të paktën disa sugjerime serioze për të.

Për një kuptim më të mirë të potencialit të mundshëm të modelit GPT-5, le të kujtojmë shkurtimisht se si u zhvilluan paraardhësit e tij.

GPT-1 (Generative Pre-trained Transformer 1) ishte modeli i parë i madh i gjuhës (LLM) nga seria GPT i zhvilluar nga OpenAI në 2018.

Ishte një model gjuhësor i bazuar në të ashtuquajturat arkitekturës së transformatorit dhe u trajnua në grupin e madh të të dhënave të BooksCorpus.

Ai kishte rreth 117 milionë parametra, pra variabla vlerat e të cilave rregullohen gjatë trajnimit për të përcaktuar se si të dhënat hyrëse u shndërruan në daljen e dëshiruar; për shembull, parametrat mund të jenë peshat e lidhjeve në një rrjet nervor artificial.

Ky ishte një numër mbresëlënës për atë kohë, megjithëse shumë më pak se në versionet e mëvonshme. OpenAI nuk doli publikisht me atë model.