Bota

Greqia i ka borxh çdo gjermani nga rreth 700 €

Nëse plotësohen kushtet për lehtësimin e borxheve greke nga  kreditorët ndërkombëtarë, çdo qytetar gjerman do të humbë nga rreth 700 euro.
Kjo është treguar nga organizata hulumtuese “Evropa Open”, në të cilën është analizuar se sa dhe kujt i ka borxh shteti grek.
Me 56 miliardë euro, ose 27 për qind të borxhit të përgjithshëm të shteteve anëtare dhe të Bashkimit Evropian, borxhi ndaj Gjermanisë është 246 miliardë. Vendi i dyti është Franca me 42 miliardë, vendi i tretë është Italia me 37 miliardë, e ndjekur nga Spanja me 25 miliardë dhe kështu me radhë.
Kredia më e madhe për Greqinë është dhënë nga fond i përbashkët për shpëtim i Bashkimit Evropian.
Banka Qendrore Evropiane dhe bankat e tjera qendrore të eurozonës kanë dhënë 27 miliardë euro për fondin e shpëtimit dhe të Fondit Monetar Ndërkombëtar, si anëtari i tretë i ashtuquajtuar “Trojka” që i dha 28 miliardë kredi për Greqinë.

Banka Qendrore Evropiane ka thënë tashmë se falja e borxhit grek është e paligjshme dhe se presin këstin e radhës në vlerë prej 6.7 miliardë eurosh që Greqia duhet të paguajë në gusht.

Fondi Monetar Ndërkombëtar gjithashtu nuk dëshiron të flasë për lehtësimin e kushteve për Greqinë. Në fund madje edhe shtetet që kanë falimentuar për shkak të borxhit ndaj FMN-së, të tilla si Argjentina, më vonë kanë paguar borxhin e plotë.