Feja

Imami Mehmeti kundër “imamëve me dy fytyra”, IS-it dhe IZSR-së

"Ka edhe në Zvicër në mesin e myslimanëve mbështetës të “Shtetit Islamik” (IS), një organizatë terroriste kjo. Por t`i quash kafshë këta terroristë, i ke ofenduar kafshët”

Federatat dhe bashkësitë e ndryshme që përfaqësojnë myslimanët nuk kanë ndikim dhe besueshmëri të vërtetë te besimtarët. Janë vetëm imamët ata që e kanë një ndikim të tillë. Kështu thotë imami shqiptar nga Berna, njëherësh kryetar i Bashkësisë Islame Shqiptare të Zvicrës, Mustafë Mehmeti në intervistën për gazetën “Sonntagszeitung”, të publikuar sot.   

“Ka edhe në Zvicër në mesin e myslimanëve mbështetës të “Shtetit Islamik” (IS), një organizatë terroriste kjo. Por këta terroristë t`i quash kafshë i ke ofenduar kafshët”, ka shtuar Mehmeti, duke thënë se bëhet fjalë për një pakicë fare të vogël. Mirëpo, sipas Mehmetit, kushdo që vetëpërmbajtjen e myslimanëve në dënimin e IS e konsideron “solidaritet pasiv” e ka  plotësisht gabim”.

Është përgjegjësi e imamëve në Zvicër që të organizohen më mirë dhe të kërkojnë bashkëpunim me autoritetet e shtetit për të penguar myslimanët e rinj që të lidhen me IS-in, ka thënë më tutje imami Mehmeti.

Por, ka tërhequr vërejtjen ai “në Zvicër ka edhe imamë që `kanë dy fytyra`. Nga jashtë ata paraqiten të moderuar por në mes vete flasin ndryshe. Kjo është e rrezikshme. Imamët do të duhej që në faljen e të premtes dhe në kontakt me opinionin të flasin në të njëjtën gjuhë. Sepse kështu është e mundur “ta bëjmë hapin e kalimit nga xhamitë e oborreve dhe të bodrumeve te shoqëria zvicerane”.

Mehmeti i njeh predikuesit e dhunës që janë arrestuar javën e kaluar në Kosovë. Ata janë të tillë, me dy fytyra. “Ata nuk kanë idenë për Zvicrën dhe mesazhet e tyre janë të rrezikshme. Si ka mundësi që një imam të thërrasë në Zvicër një predikues që të mbajë ligjërata pa e njohur këtë vend dhe kulturën e tij? Këtë e them unë, si imam që vetë kam ardhur në Zvicër nga jashtë”.

Më tutje imami Mehmeti ka thënë po ashtu se nëse duam imamë vendorë, progresivë që i shërbejnë vendit dhe i njohin rrethanat, atëherë ata duhet të shkollohen këtu.  

Kritika ka drejtuar imami shqiptar edhe ndaj Këshillit Qendror Islam të Zvicrës (IZRS), një organizatë e udhëhequr nga zviceranë të konvertuar në islam. Kjo organizatë, sipas Mehmetit e keqpërdor islamin  por do të mbetet gjithmonë vetëm një grupim i vogël. Myslimanët kanë sigurisht brenga që ndryshojnë nga ato të IZRS. Koncepti i “Këshillit…” është anakronik dhe nuk ka të bëjë me realitetin”.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI