Lajme

Inteligjenca artificiale shpresë për ekzaminimin e kancerit të gjirit

Inteligjenca artificiale mund të lexojë në mënyrë të sigurtë imazhet e ekzaminimit të kancerit të gjirit, sugjeron një studim suedez, sipas BBC.

Studiuesit e udhëhequr nga një ekip në Universitetin e Lundit zbuluan se me ndihmën e kompjuterit, IA mund të dallojë kancerin në një ritëm të ngjashëm si dy radiologë.

Por, ata thanë se nevojiteshin më shumë kërkime për të përcaktuar plotësisht nëse mund të përdoret në programet e shqyrtimit.

Ekspertët në Mbretërinë e Bashkuar ranë dakord që IA ofronte shpresa të mëdha në depistimin e kancerit të gjirit.

Ky nuk është studimi i parë që shqyrton përdorimin e IA për të diagnostikuar kancerin e gjirit në mamografi apo rreze X të gjirit.

Hulumtimet e mëparshme, duke përfshirë disa të kryera në MB, janë shikuar në mënyrë retrospektive, ku teknologjia vlerëson skanimet të cilat tashmë janë parë nga mjekët.

Studimi, i publikuar në ”Lancet Oncology”, përfshiu më shumë se 80 000 gra nga Suedia me një moshë mesatare 54 vjeç.

Gjysma e skanimeve u vlerësuan nga dy radiologë, të njohur si kujdesi standard, ndërsa gjysma tjetër u vlerësuan nga mjeti i shqyrtimit i mbështetur nga IA, i ndjekur nga interpretimi nga një ose dy radiologë.

Në total, 244 gra nga depistimi i mbështetur nga IA u zbuluan se kishin kancer, krahasuar me 203 gra të zbuluara nga shqyrtimi standard.

Autorja kryesore, Kristina Lang tha se IA ka potencialin për t’u përdorur në depistimin e kancerit të gjirit, duke ndihmuar në adresimin e mungesave të radiologëve të parë në të gjithë botën.

Por, ajo tha se nevojiteshin më shumë kërkime në këtë fushë për të kuptuar plotësisht potencialin dhe efektivitetin e kostos.

“Potenciali më i madh i IA tani është se mund të lejojë radiologët të jenë më pak të ngarkuar nga sasia e tepërt e leximit. Ndërsa sistemi ynë i shqyrtimit i mbështetur nga IA kërkon të paktën një radiolog përgjegjës për zbulimin, ai potencialisht mund të eliminojë nevojën për leximin e dyfishtë të shumicës së mamografive, duke lehtësuar presionin mbi ngarkesën e punës dhe duke u mundësuar radiologëve të fokusohen në diagnostikime më të avancuara ndërsa duke shkurtuar kohën e pritjes për pacientët”, theksoi ajo

Një zëdhënës i NHS Angli tha se “ky hulumtim është shumë inkurajues dhe janë duke u zhvilluar plane për të vlerësuar mënyrat më të mira të zbatimit të kësaj teknologjie në Programin e Ekzaminimit të Gjirit të NHS”.

Katharine Halliday, presidente e Kolegjit Mbretëror të Radiologëve, shtoi se “IA premton shumë dhe mund t’u kursejë kohë mjekëve duke maksimizuar efikasitetin tonë, duke mbështetur vendimmarrjen tonë dhe duke ndihmuar në identifikimin dhe prioritizimin e rasteve më urgjente”.

“Ka një interes të madh kërkimor se si IA mund të mbështesë raportimin për mamografi sepse ato janë komplekse, që kërkojnë mbikëqyrje dhe interpretim të rëndësishëm nga radiologët klinikë. Mungesa e radiologëve në Mbretërinë e Bashkuar, në 29%, e bën këtë një sfidë”, tha ajo.

“Ndërsa radiologët klinikë të jetës reale janë thelbësorë dhe të pazëvendësueshëm, një radiolog klinik me të dhënat, njohuritë dhe saktësinë e IA do të jetë gjithnjë e më shumë një forcë e jashtëzakonshme në kujdesin ndaj pacientëve”, theksoi ajo./