Bota

Kanada mirëpret qindra refugjatë nga Libia

Kanadaja ka njoftuar se do të marrë 750 refugjatë nga Libia, disa të shpëtuar nga qendrat e paraburgimit të emigrantëve.

Ministri i Imigracionit Ahmed Hussen tha në një deklaratë se Kanadaja kishte zhvendosur tashmë më shumë se 150 njerëz, me 600 të tjerë që priten të mbërrijnë në dy vitet e ardhshme.

Dy vjet më parë, CNN zbuloi pamjet video që tregonin se emigrantët shiten në skllavëri në Libi, disa për aq pak sa 400 dollarë secila. Ajo shkaktoi një protestë ndërkombëtare, me Këshillin e Sigurimit të Kombeve të Bashkuara duke dënuar shitjen e emigrantëve si “abuzime të tmerrshme të të drejtave të njeriut”.

Duke njoftuar masën e Kanadasë, Hussen tha: “Në vitin 2017, bota u trondit kur pa imazhet e njerëzve që po shiten në skllavëri në Libi, përcjell albinfo.ch

“Në përgjigje të kësaj situate, Kanadaja ishte një nga vendet e pakta që punon me UNHCR-in [agjencinë e refugjatëve të OKB-së] për të rivendosur këto refugjatë drejtpërdrejt nga Libia dhe t’u ofrojë atyre një shtëpi të re në Kanada”.

Ai shtoi se Kanadaja gjithashtu do të rivendosë 100 refugjatë nga Nigeria të shpëtuar nga qendrat e ndalimit të emigrantëve në Libi, duke përfshirë viktimat e kontrabandës njerëzore.