Lajme

Kantonet zvicerane duan të mbajnë kontrollin e spitaleve

Konferenca e Drejtorëve Kantonalë të Shëndetësisë po i reziston propozimeve për planifikim kombëtar spitalor.

Qeveria federale është shumë larg kujdesit të përditshëm shëndetësor, tha Presidenti i Konferencës Lukas Engelberger për SonntagsBlick, shkruan swissinfo.

Qeveria federale do të duhet të ndërtojë struktura dhe të marrë njohuritë e nevojshme, tha Engelberger ndërsa rrjedhimisht, qeveria federale do të duhet të paguajë edhe për trajtimin spitalor në spital.

Kantonet aktualisht përballojnë më shumë se gjysmën e këtyre kostove teksa sipas Engelberger ato duhet të planifikojnë më mirë dhe të punojnë më ngushtë së bashku.

Meqenëse numri i spitaleve nuk është vendimtar, ajo që është më e rëndësishme është se sa me efikasitet janë organizuar spitalet.

Sipas tij, kantonet Basel-City dhe Basel-Country kanë planifikim të përbashkët spitalor dhe aty u tregua se ndonjëherë kishte një “përdorim mbi mesataren e disa trajtimeve mjekësore”.

Konferenca u përpoq të kufizonte urdhrat e performances, masat individuale kanë përfunduar në gjykatë.

“Qeveria federale do ta kishte gjithashtu këtë përvojë nëse do të merrte përsipër planifikimin e spitalit”, tha Engelberger, përcjell albinfo.ch.

Presidenti i shoqatës së sigurimeve shëndetësore Santésuisse, Martin Landolt, propozoi planifikimin kombëtar të spitalit.

Kantonet janë në konflikt interesi. Si rezultat, ata drejtojnë spitale “të mbiçmuara dhe të panevojshme”, tha Landolt, deklaratë e cilësuar si e pasaktë nga Engelberger.