Tematike

Katër gjëra që duhet të dini nëse do të lindni në Austri

Të qenit shtatzënë vjen me sfida dhe lundrimi në to në një vend të huaj mund të jetë i frikshëm. Nga dokumentet e rëndësishme deri te dallimet e rëndësishme kulturore, këtu janë disa gjëra që duhet të dini nëse jeni duke lindur një fëmijë në Austri, përcjell albinfo.at.

Të zbulosh se je shtatzënë është sigurisht shumë emocionale – personi shtatzënë (dhe partneri i tyre) mund të ndiejë çdo gjë nga frika deri te gëzimi dhe të gjitha gjërat në mes. Mund të sjellë shqetësime shtesë nëse po kaloni këtë fazë të jetës suaj në një vend të huaj, veçanërisht nëse nuk e zotëroni rrjedhshëm gjuhën vendase.

Lajmi i mirë është se Austria është një vend shumë miqësor për familjen. Nënat kanë të drejtë për një kohë të gjatë larg punës. Ato marrin dy muaj para dhe më pas dy muaj pas datës së caktuar (një periudhë e njohur si Mutterschutz), me pagesë dhe siguri në punë, që do të thotë se nuk mund të pushoheni nga puna. Pas kësaj periudhe, prindërit mund të ndajnë lejen prindërore deri në dy vjet, me shumë mundësi në lidhje me pushimin dhe paratë që marrin.

Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se e drejta për pushim dhe pagesa varen nga lloji i lindjes (seksioni cezarian jep një periudhë më të zgjatur të Mutterschutz, për shembull) dhe statusi juaj i punësimit, sipas thelocal.at.

Gjatë shtatzënisë dhe pas lindjes, gratë gjithashtu mund të gjejnë shumë mundësi për ngjarje dhe sporte që mund të ndjekin (janë klasa të panumërta si joga gjatë shtatzënisë ose trajnime forcash për nënat me karroca, për shembull). Pothuajse të gjitha nevojat e tyre shëndetësore, duke përfshirë shumicën e provimeve të shtatzënisë, mbulohen nga sigurimet shoqërore publike dhe, për rrjedhojë, plotësisht falas për nënat dhe foshnjat e tyre.

Cilësia e kujdesit është gjithashtu tipike e shkëlqyer dhe, në përgjithësi, Austria është një vend i mrekullueshëm për familjet. Pra, nëse planifikoni të krijoni (ose të rrisni) një familje atje, duhet të dini disa gjëra që në fillim.

Kalimi Mutter Kind Pass

Pasi të zbuloni se jeni shtatzënë, gjëja e parë që duhet të bëni është të kontaktoni OBGYN-në tuaj (e njohur edhe si Frauenartzt në Austri), e cila do t’ju lëshojë Mutter Kind Pass, një broshurë e verdhë ku ata dhe të gjithë këshilltarët shëndetësorë do t’ju regjistrojnë ju dhe të dhënat shëndetësore të foshnjës.

Shumë mjekë do t’ju kërkojnë të prisni rreth tetë javë për një “takim MK Pass”, pasi broshura lëshohet vetëm pasi të konfirmohet shtatzënia dhe rrahjet e zemrës.

Nuk ka provime të detyrueshme në Austri. Megjithatë, nëse nënat dëshirojnë të marrin përfitimet e plota sociale që vendi u paguan familjeve, ato duhet t’i nënshtrohen këtyre ekzaminimeve në kohë të caktuara. Është përgjegjësia e prindërve t’i ndjekë ato data, por mjekët zakonisht shpjegojnë çdo ekzaminim paraprakisht dhe japin një udhërrëfyes se kur duhet të bëni çfarë.

Rezultatet shëndetësore regjistrohen të gjitha në Mutter Kind Pass dhe nënat këshillohen që gjithmonë ta mbajnë broshurën me vete. Pasi të lindin, të njëjtat letra do të dokumentojnë ekzaminimet e para të fëmijës së tyre.

Ku do të lindësh?

Pasi të konfirmohet shtatzënia, duhet të vendosni se ku do të lindni. Ekzistojnë tre opsione kryesore: lindjet në shtëpi, qendrat e lindjes dhe spitalet (publike ose private). Ju duhet të regjistroheni për të siguruar një vend nëse planifikoni të lindni në një spital publik.

Në Vjenë, disa spitale mund të jenë shumë të kërkuar dhe ju duhet të aplikoni për një vend herët. Disa familje regjistrohen sapo mësojnë për shtatzëninë. Regjistrimi direkt në spital ose në faqen zyrtare të internetit është i mundur.

Një rrjedhje rutinë pas lindjes normale bëhet pas tre ditësh në spital. Kjo për shkak se disa nga ekzaminimet kryesore për nënën dhe foshnjën ndodhin pas lindjes në spital, ku mamitë mund të ndihmojnë gjithashtu gratë në rikuperimin, ushqyerjen me gji dhe kujdesin për të porsalindurin. Nëse dëshirojnë, nënat mund të largohen më herët, me kusht që ato dhe foshnja të jenë mirë dhe të kenë radhën e mamisë dhe pediatrit javën e parë në shtëpi.

Ata që duan kushte të ndryshme (duke përfshirë një dhomë familjare për baballarët që të flenë me ta ose një dhomë private) mund të kontrollojnë mundësitë me sigurimet private dhe në spitale private.

Gjetja e një Hebamme

Austria është një vend i udhëhequr nga mamitë kur bëhet fjalë për shtatzëninë dhe lindjen e fëmijëve. Ata që planifikojnë të lindin në shtëpi do të llogarisin në praninë e një mamie, e njohur si Hebamme. Në spitale, lindja zakonisht drejtohet nga mamitë në thirrje, me mjekë që marrin pjesë vetëm në rast urgjence ose menjëherë në fund.

Shërbimi shëndetësor publik gjithashtu i lejon gratë që të kenë një konsultë mamive për shtatzëninë dhe lindjen falas gjatë shtatzënisë dhe të marrin kujdesin e mamisë gjatë shërimit (Wochenbett). Pas shkarkimit, një Hebamme mund të vijë në shtëpinë tuaj për të kontrolluar ju dhe fëmijën tuaj dhe të ndjekë shërimin tuaj dhe rritjen e foshnjës për disa javë.

Megjithatë, mamitë “Kassa” që punojnë me sistemin shëndetësor publik dhe tarifat e të cilave mbulohen nga sigurimet shëndetësore publike janë të vështira për t’u gjetur. Faktorë të tjerë mund ta bëjnë edhe më të vështirë gjetjen e një sistemi publik Hebamme, si p.sh. nëse jeni duke kërkuar për një që flet anglisht – ose nëse jeni duke lindur gjatë muajve të verës kur shumë austriakë shkojnë ne pushime.

Kjo është arsyeja pse disa familje fillojnë kërkimin për një Hebamme sapo marrin vesh për shtatzëninë. Njerëzit zakonisht kërkojnë për një mami me ndihmën dhe rekomandimin e miqve ose duke përdorur një faqe interneti kërkimi.

Kujdesi tipik dhe dallimet kulturore

Shtatzënia dhe kujdesi për lindjen mund të ndryshojnë shumë për arsye kulturore në çdo vend. Disa, si Turqia apo Brazili, njihen për shkallën e lartë të seksioneve cezariane me zgjedhje, për shembull.

Në Austri, mjekët rrallëherë madje diskutojnë mundësinë e një procedure të tillë zgjedhore. Seksionet cezariane (Kaiserschnitt, në gjermanisht) zakonisht rezervohen për situata urgjente ose të nevojshme mjekësore. Shumë spitale publike nuk do të planifikojnë operacione nëse gruaja nuk flet gjerësisht me mjekët për të kuptuar rreziqet e një procedure të tillë.

Për më tepër, ndërsa në disa vende të Amerikës Latine, mjeku që ju ndjek gjatë gjithë periudhës së shtatzënisë është i njëjti që do të jetë në dhomën e lindjes gjatë kohës që keni fëmijën tuaj, në Austri, kjo është një situatë e rrallë. Kur lindin në sistemin publik, nënat e ardhshme në lindje do të ndihmohen nga mamitë dhe mjekët në gatishmëri – ndonjëherë edhe më shumë se një ekip nëse ka një ndryshim ndërrimi në mes të lindjes. Nëse dëshironi të zgjidhni profesionistin shëndetësor që do t’ju ndihmojë me punën tuaj, do t’ju duhet të gjeni një privat dhe ky shërbim shpesh është shumë i shtrenjtë.

Austria është e njohur për favorizimin e ilaçeve natyrale, ku mjekët dhe farmacistët shpesh përshkruajnë homeopatinë dhe aromaterapinë në vend të ilaçeve, në varësi të rastit. Kjo është edhe më shumë gjatë shtatzënisë dhe lindjes, dhe nënat mund të largohen nga një farmaci pa asgjë tjetër veç një vaj esencial të mbështjellë për të trajtuar dhimbjen e kokës, një skenar që do të ishte pothuajse i pamundur në vende të tilla si SHBA.

Pavarësisht se drejtohen shumë nga mamitë, disa praktika që janë vjetëruar në vende të tjera, përfshirë SHBA-në, janë ende shumë të zakonshme në Austri dhe nënat e ardhshme duhet të jenë të vetëdijshme. Më e rëndësishmja, shkalla e epiziotomisë mund të jetë deri në 15 për qind ose më shumë në disa spitale, ku mamitë u thonë nënave se “prerja e vogël” është e nevojshme.

Një procedurë më e diskutueshme, presioni fundal (i njohur si manovra Kristeller për mjekun që e përshkroi atë rreth 200 vjet më parë), është gjithashtu i përhapur në Austri. Nuk ka shifra zyrtare pasi procedura nuk është e regjistruar në MKPass si epiziotomi, por gazetat austriake së fundmi kanë shkruar për rastet kur është përdorur.

Një histori e Der Standard citon madje një mami që mbron procedurën kur një mjek ushtron presion në pjesën e sipërme të barkut të nënës për të “përshpejtuar” ose “ndihmuar” lindjen. Organizata Botërore e Shëndetësisë nuk rekomandon presionin themelor dhe praktika është e ndaluar në Mbretërinë e Bashkuar.

Së fundi, sapo të lindni, disa nëna, veçanërisht ato që vijnë nga vendet aziatike, mund ta kenë të çuditshme që në Austri, praktika e “rooming in” është më e zakonshme. Kjo do të thotë që nëna dhe foshnja qëndrojnë së bashku gjatë gjithë kohës, ditën apo natën. Nuk ka “dhoma për foshnjat” ku të sapolindurit ekspozohen që miqtë dhe familja t’i shohin apo që nëna të pushojë. Profesionistët shëndetësorë në Austri shpjegojnë se qëndrimi në dhomë nxit lidhjen dhe ka disa përfitime, duke përfshirë ushqyerjen me gji.

Duke folur për miqtë dhe familjen, nuk do të shihni në Austri atë maternitet tipik të Hollivudit, ku një grup njerëzish të dashur presin që babai të largohet nga dhoma e lindjes duke njoftuar lindjen e fëmijës (dhe ndonjëherë edhe duke sjellë të porsalindurin – të larë dhe të mbuluar me pelena – me të). Kushdo tjetër përveç partnerit të lindjes do të duhet të presë deri në orët e vizitës për të parë foshnjën e re.