Lajme

Kërkohet që mediat në Zvicër të lirohen nga pagesa për qasje në dokumente publike

Deputeti i MCG-së Daniel Sormanni beson se gazetarët nuk duhet të paguajnë për të pasur akses në dokumentet publike të nevojshme për hulumtimet e tyre. Ai paraqiti një projekt-ligj për këtë.

Në propozimin e tij, Daniel Sormanni kërkon që mediat të përjashtohen nga çdo pagesë kur bëjnë kërkesa për transparencë ndaj shtetit.

Kjo kërkesë vjen pas aferës Fabienne Fischer. Muajin e kaluar, media Léman Bleu zbuloi se ish-Këshilltarja e Shtetit të Gjelbër dyshohej se kishte punësuar stafin e saj për fushatën e saj elektorale dhe se u kishte dhënë mandate shoqatave të lidhura me shoqëruesin e saj, shkruan RTS.

Në kuadër të hetimit, Léman Bleu kërkoi akses në dokumente publike, siç e parashikon ligji për transparencën. Më pas, media mori një faturë prej 400 frangash nga shteti i Gjenevës. Departamenti i Ekonomisë dhe Punësimit, i drejtuar më parë nga Fabienne Fischer, e pretendon këtë shumë si shpërblim për punën e ofruar nga administrata. Léman Bleu nuk ka vendosur ende nëse do të apelojë.

Daniel Sormanni beson se kjo shumë mund të ketë një efekt frenues për gazetarët e tjerë në kontekstin e hetimeve të tjera. Sipas tij, paratë nuk duhet të jenë pengesë për transparencën e veprimeve të shtetit, përcjell albinfo.ch.

Prandaj ai kërkon të modifikohet LIPAD (ligji për informacionin publik, qasjen në dokumente dhe mbrojtjen e të dhënave personale) në mënyrë që të garantohet qasja e lirë për çdo gazetar që bën kërkesë për transparencë, përveç rasteve kur kjo kërkesë nuk është abuzive.

Projekti u prit mirë nga palët e tjera brenda Këshillit të Madh të Gjenevës, shkruan RTS.