Lajme

Këshilli bashkiak i Bernës shqyrton ndalimin e reklamave për udhëtimet ajrore dhe makinat

Këshilli i qytetit të Bernës po shqyrton nëse posterat reklamues për udhëtimet ajrore dhe makinat duhet të ndalohen në pronat publike. Me 45 vota kundër 27, ai kaloi të enjten një postulat nga radhët e Alternativës Junge.

Fluturimi dhe vozitja nuk duhet “në asnjë rrethanë të inkurajohen” për shkak të ndryshimeve klimatike, thuhet në propozim. Reklamat – për shembull për pushimet në vendet e largëta – duhet të përmbajnë gjithashtu një paralajmërim se mizat shkaktojnë dëme serioze në mjedis dhe në këtë mënyrë edhe në shëndetin e këtij dhe brezave të ardhshëm, shkruan Blick.

Rezistenca erdhi nga qendra e djathtë. Ka liri tregtare dhe ekonomike në Zvicër, tha Erich Hess (SVP). Prandaj, propozimi bie ndesh me ligjin federal.

Tom Berger (FDP) pyeti veten nëse i kishte ndodhur një ngjarje satirike: Produktet që mund të reklamoheshin lirisht në të gjithë Zvicrën duhet të paralajmëroheshin në qytetin e Bernës.

Qeveria e qytetit shprehu gatishmërinë e saj për të shqyrtuar çështjen. Këshilltarja lokale Marieke Kruit (PS) vuri në dukje se hapësirat private nuk do të preken nga një ndalim – si stacionet e trenave dhe qendrat tregtare. Këshilli vendor duhet të dorëzojë raportin e auditimit deri në fund të vitit 2025, përcjell albinfo.ch.