Lajme

Këshilli Kantonal i St. Gallen, kundër gjobave më të larta për krimet mjedisore

Këshilli Kantonal i St. Gallen hodhi poshtë një iniciativë të korporatës nga të Gjelbërit. Kjo mundëson që qeveria federale të vendosë dënime më të ashpra për krimet mjedisore, teksa shkaku i sulmit ishte kontaminimi i liqenit të Konstancës nga shkuma e zjarrfikësve, njofton Blick.

Në muajin mars të vitit 2022 u bë e ditur se shkuma e zjarrfikësve që përmban acid sulfonik perfluoroktan (PFOS) kishte arritur në Liqenin e Konstancës nga zona Amcor Flexibles Rorschach AG. Substanca është ndaluar që nga viti 2011 dhe periudha e tranzicionit skadoi në vitin 2019, ndërsa kompania mori një gjobë prej 5 mijë frangash, shkruan albinfo.ch.

Dënimi maksimal për krimet mjedisore të parashikuara në ligjin federal “nuk është më i përshtatshëm”, sipas kërkesës së të Gjelbërve.

Dënimi, i cili parashikon një gjobë maksimale prej 5000 frangash, duhet të ndryshohet në mënyrë që në të ardhmen të jetë i mundur kërcënimi me gjobë prej të paktën 50,000 frangash.

Iniciativa u mbështet nga qeveria. Në këshill, zëdhënësja e të Gjelbërve tha se popullata ishte e indinjuar nga gjobat e ulëta dhe shuma të tilla nuk kanë “natyrë parandaluese”.

Zëdhënësi i SVP-së u shpreh kundër nismës profesionale. Kjo sugjeron se kompanitë po veprojnë në mënyrë të papërgjegjshme teksa FDP e refuzoi gjithashtu masën.

Thuhej se dëmtimi i reputacionit do të ishte më i madh se çdo gjobë.

Kundër kësaj ishte edhe grupi i qendrës PPE dhe kjo është një politikë simbolike, pasi shumica e këshillit e hodhi poshtë propozimin me 78 vota kundër 29.