Lajme

Këshilli Kombëtar i Zvicrës i thotë “jo” të drejtës së votës për 16-vjeçarët 

Me 106 vota pro dhe 84 kundër, Dhoma e Madhe vendosi të shfuqizojë një iniciativë parlamentare të Sibel Arslan (të Gjelbërve/BS) për moshën e votimit 16 vjeç.

Në qershor 2023, Këshilli Kombëtar votoi në favor të hartimit të një modeli – me 98 vota kundër 93. Në përbërjen e re pas zgjedhjeve kombëtare, tani ka mbizotëruar një shumicë e qendrës së djathtë, transmeton albinfo.ch.

Këshilli paraprakisht kishte votuar në parim tri herë që mosha e votimit të ishte 16 vjeç, ndërsa Komisioni i tij Politik Shtetëror (SPK-N) e kishte kundërshtuar çdo herë. Arslan donte t’u jepte të drejtën 16 dhe 17 vjeçarëve për të marrë pjesë në zgjedhjet kombëtare dhe vota.

Megjithatë, atyre duhet t’u mohohet e drejta pasive për të votuar, pra aftësia për t’u zgjedhur.