Lajme

Këshilltarët e qeverisë me parashikim fillestar për pagesat individuale të taksave nga çiftet e martuara

Këshilli Federal dëshiron që edhe çiftet e martuara të paguajnë taksa individualisht. Drejtorët e financave kanë dhënë parashikimet fillestare se çfarë do të thotë kjo për tatimpaguesit.

Futja e taksimit individual është një projekt i shekullit. Të mërkurën, Ministrja e Financave Karin Keller-Sutter (FDP) prezantoi projektligjin, sipas të cilit bashkëshortët duhet të paguajnë edhe taksa individualisht në të ardhmen. Këshilli Federal dëshiron të eliminojë disavantazhet tatimore për të martuarit dhe në të njëjtën kohë të rrisë nxitjen për të dy bashkëshortët për të fituar të ardhura, transmeton albinfo.ch.

Kjo është gjithashtu ajo që kërkon një iniciativë popullore që FDP Women Switzerland dhe aleatët paraqitën në vitin 2022. Mbështetësit e taksimit individual janë FDP, GLP, PS dhe të Gjelbrit, ndërsa SVP, Qendra dhe EVP janë kundër saj. Nga kantonet, vetëm pesë mbështesin planin e Këshillit Federal: Cyrihu, Berna, Bazel, Lucerni dhe Freiburg, shkruan 20mintuen.

Megjithatë, kantonet duhet ta zbatojnë kërkesën brenda dhjetë viteve. Çfarë do të thotë në të vërtetë tatimi individual për tatimpaguesit?

Heinz Tännler (SVP), Zug: “Mijëra dosje tatimore shtesë”

“Do të jetë më e shtrenjtë për ne. Nga njëra anë, taksimi individual ka të ngjarë të çojë në reduktim të të ardhurave, por nga ana tjetër, ai kërkon përpjekje të konsiderueshme shtesë administrative dhe burokratike. Në kantonin e Zugut kemi rreth 30,000 dosje tatimore nga persona të vlerësuar bashkërisht, që është rreth gjysma e dosjeve nga personat fizikë. Një dyfishim në rreth 60,000 dosje do të thotë më shumë kohë, përpjekje dhe punë për vetë taksapaguesit dhe mbi të gjitha për administratën. Nevojiten më shumë punonjës në departamentin e financave për të trajtuar mijëra dosje tatimore shtesë. Tatimpaguesit ka të ngjarë të marrin lehtësim tatimor për klasat e larta të të ardhurave. Por për të përcaktuar sasinë e kësaj, së pari duhet t’i hedhim një vështrim nga afër shabllonit. Si drejtor financiar i Zug-ut, unë jam mjaft skeptik për faturën. Përveç zbatimit të vazhdueshëm të taksës minimale të OECD-së, është një tjetër reformë që po na rëndon ne kantonet”, ka thënë ai.

Astrid Bärtschi (qendër), Bernë: “Dizajni i padrejtë nuk është i kënaqshëm”

“Këshilli i qeverisë së Bernës mbështet futjen e taksimit individual – por ne duam një dizajn të drejtë. Ne kemi rekomanduar një korrigjim për çiftet me fitim të vetëm. Por Këshilli Federal nuk e dëshiron këtë masë korrigjuese; mund të çojë në ngarkesa shtesë për këto çifte. Kjo nuk është e kënaqshme për mendimin tim. Dënimi i martesës është kryesisht një problem i taksës së drejtpërdrejtë federale; shumica e kantoneve e kanë shfuqizuar prej kohësh. Megjithatë, kantonet do të duhet të përshtatin ligjet e tyre tatimore dhe të zbatojnë tatimin individual. Kantoni i Bernës do të ribalanconte tarifat dhe zbritjet duke rishikuar ligjin tatimor”, është shprehur ai.

Markus Dieth (qendër), Aargau: “Ka mjete të tjera”

“Kantoni i Aargaut refuzon rregulloret e reja. Arsyeja kryesore është kompleksiteti dhe përpjekja e madhe si rezultat i ndryshimit të sistemit. Njerëzit me të drejtë duan të heqin dënimin e martesës, të ofrojnë stimuj punësimi dhe të promovojnë mundësi të barabarta. Por këto qëllime mund të arrihen duke përdorur mjete shumë më të thjeshta. Zgjidhjet kantonale janë dëshmuar shumë efektive në praktikë; kantoni i Aargaut e ka hequr prej kohësh dënimin e martesës. Nuk është e mundur të vlerësohet në këtë pikë se çfarë ndikimi do të ketë reforma tek taksapaguesit, si dhe në çfarë mase.”