Lajme

Kreditë Covid: Ky kanton është një bastion mashtrimi 

Për të siguruar që kompanitë ta kalojnë krizën e Corona sa më të padëmtuar, qeveria federale bashkoi një paketë ndihme me vlerë miliarda në mars 2020.

Kompanitë mund të marrin një kredi pa interes deri në 500,000 franga duke përdorur një formular të thjeshtë nga një bankë.Kreditë e ndihmës Corona tërhoqën gjithashtu mashtruesit.

Appenzell Ausserrhoden kryeson renditjen

Pothuajse katër vjet më vonë, është e qartë se cilat kantone kanë pësuar më shumë mashtrime. Siç raporton “NZZ am Sonntag”, kantoni i Appenzell Ausserrhoden ka shkallën më të lartë të mashtrimit, me rastet e abuzimit që përbëjnë 3.89 për qind të të gjitha kredive të aplikuara.

Kantonet Basel-Stadt (3.55 përqind) dhe Aargau (3.04 përqind) janë në vendin e dytë. Në anën tjetër të shkallës është kantoni Jura me një normë relativisht të ulët abuzimi prej vetëm 0.49 përqind, përcjell albinfo.ch.

Mesatarja zvicerane për mashtrimin e koronës është 2.01 për qind. Sipas “NZZ am Sonntag”, aktualisht nuk ka asnjë shpjegim për numrin e lartë të kredive të marra në mënyrë të parregullt në Appenzell Ausserrhoden.

Qeveria federale është ende e zënë me hetimin e të gjitha rasteve të mashtrimit. Shuma totale e mashtrimit është rritur ndjeshëm dhe tani është në 374 milionë franga.

Në pranverë 2020, u vunë në dispozicion një total prej 16.9 miliardë frangash në kredi për Corona, pa pothuajse asnjë kontroll mbi disbursimin. Deri më tani, Sekretariati Shtetëror për Çështjet Ekonomike Seco kishte planifikuar zyrtarisht një humbje të mundshme përfundimtare prej 1.1 miliardë frangash për kreditë Corona.

Humbje e mundshme prej 1.7 miliardë frangash Me kërkesë të “NZZ am Sonntag”, Sekretariati Shtetëror për Çështjet Ekonomike Seco tani ka njoftuar se humbja e mundshme mund të jetë 1.7 miliardë franga, që i përgjigjet dhjetë për qind të shumës totale të shpërndarë prej 16.9 miliardë frangash.

Megjithatë, ky vlerësim zbatohet vetëm me kushtin që të mos ketë recesion të rëndë me një valë falimentesh deri në shlyerjen e plotë të kredive për Covid-19. Aktualisht 5.6 miliardë janë ende të papaguara. Qeveria federale do të nxjerrë një përfundim vetëm në vitin 2030, kur programi i kredisë të përfundojë zyrtarisht.