Lajme

Krijimi i vendeve të reja të punës në Zvicër merr një goditje

Numri i projekteve të investimeve të huaja direkte në Zvicër ra vitin e kaluar në 58, nga 75 më 2021, sipas një studimi të publikuar të enjten, përcjell albinfo.ch.

Një studim vjetor nga konsulentët EY tha se SHBA (21 projekte) ishte burimi më i shpeshtë i investimeve, i ndjekur nga Gjermania (gjashtë) dhe MB dhe Austria (të dyja pesë).

Për studimin, EY numëroi projekte që synojnë krijimin e vendeve të reja të punës në tokën zvicerane, dhe jo investimet e huaja në portofol ose në bashkime dhe blerje.

André Bieri i EY Zvicër tha se rënia tregoi pasojat e pandemisë Covid-19: “Udhëtimi nga një kontinent në tjetrin duke […] rifilluar rrjedhën e tij normale vetëm disa muaj më parë, një lloj ‘tubacioni’ i investimeve të reja. Projekte janë formuar në vende të reja në Evropë”, të cilat nuk janë pasqyruar ende në studim, tha ai për agjencinë e lajmeve Keystone-SDA.

Viti i parë i pandemisë, 2020, pati një maksimum 10-vjeçar prej 91 projektesh investimi të financuara nga huaja të krijuara në Zvicër, duke kundërshtuar një prirje të përgjithshme rënieje në të gjithë Evropën.

Megjithatë, nëse fluksi i kapitalit investues në Zvicër ishte në rënie vitin e kaluar, lëvizjet në drejtim të kundërt u rritën paksa: projektet zvicerane të financuara jashtë u rritën nga 238 në 248, me sipërmarrësit zviceranë që krijuan gjithsej 13,564 vende pune në 28 vende, përcjell tutje albinfo.ch.