Lajme

Kriza e banesave në Cyrih: Çfarë mund të bëni për të gjetur një banesë me qira?

Gjetja e një vendi për të jetuar në qytetin më të madh të Zvicrës është jashtëzakonisht e vështirë dhe po bëhet edhe më e vështirë, pasi mungesa e banesave do të përkeqësohet.

Imagjinoni të lëvizni në Cyrih dhe të keni një shtëpi komode në zemër të qytetit, ndoshta me një pamje liqeni dhe bukuri piktoreske përreth. Shpejt kur të mbërrini këtu dhe të kuptoni se përpara se të filloni të romantizoni rreth gërmimeve tuaja të reja, në të vërtetë përballeni me… realitetin!

Dhe ky realitet është shumë më ndryshe nga shpresat tuaja, sipas raportimeve nga thelocal.

Kjo për shkak se qyteti më i madh i Zvicrës është në grahmat e mungesës së banesave: sipas një raporti të ri nga Fahrländer Partner konsulence, vetëm 0.7 për qind e banesave janë aktualisht të lira dhe me qira – një numër më i ulët se mesatarja kombëtare prej 1.15 për qind.

Nëse situata mbetet e njëjtë – dhe nuk ka asnjë tregues se ndryshimi është në horizont – Cyrihut do t’i mungojnë 35,000 banesa deri në fund të vitit 2024.

Mungesa aktuale, si dhe mungesa e parashikuar e banesave, kishin ndezur një demonstratë në qytet të shtunën, kur mijëra njerëz dolën në rrugë për të treguar pakënaqësinë e tyre me mungesën e akomodimeve të përballueshme, transmeton albinfo.ch.

Pse tregu i banesave në Cyrih është kaq i vështirë për t’u hulumtuar?

Shumica e njerëzve në Zvicër jetojnë me qira. Dhe konkurrenca e ashpër në treg e bën të vështirë gjetjen e një apartamenti këtu.

Me kompani të shumta shumëkombëshe dhe si qendër ekonomike, Cyrihu është një pikë e nxehtë për emigrantët. Sipas faqes së internetit Stadt Zurich, 6 për qind e të gjithë të huajve që shpërngulen në Zvicër vijnë në qytetin e Cyrihut. Të dhëna të veçanta nga Zyra Federale e Statistikave thonë se në vitin 2021 mbi 10 për qind e popullsisë zvicerane u zhvendos në një shtëpi të re.

Perspektiva e frikshme e përpjekjes për të gjetur strehim mund të jetë stresuese dhe frustruese, pasi mund të përballeni me konkurrencë të rëndë dhe kritere rigoroze.

Këtu janë disa këshilla që mund t’ju ndihmojnë në këtë proces:

Përdorni rrjetin tuaj – dhe jini të vetëdijshëm për profilin tuaj

Profili i qiramarrësit luan një rol të rëndësishëm. Marrja me qira nuk bazohet gjithmonë në bazë të shërbimit të parë. Agjencitë gjithmonë i filtrojnë aplikantët në bazë të pagës, lejes dhe statusit familjar.

Nëse keni një leje pune L, marrja e apartamentit mund të jetë pak më e komplikuar. Forumet e brendshme të kompanisë suaj mund të jenë vendi i parë për të kërkuar një shtëpi. Shumica e kompanive kanë forume punonjësish ku publikohen reklamat për apartamente. Pasi të gjeni diçka, kontaktoni kolegët tuaj dhe kërkoni një referim.

Statusi familjar është gjithashtu një nga kriteret kryesore që merren parasysh për aplikimet për qira. Ka vende dhe shtëpi ku familjet janë aplikantët e preferuar.

Jini fleksibël në vendndodhje

Duhet të jesh super me fat për të gjetur një shtëpi që i përshtatet në mënyrë të përkryer buxhetit, vendndodhjes dhe kritereve të hapësirës. Megjithatë, kjo nuk është gjithmonë rasti me të gjithë.

Pra, merrni parasysh vendndodhjet që mund të mos jenë në qendër të qytetit, por janë një distancë mjaft e mirë për të udhëtuar nga shtëpia në zyrë. Sa më larg të lëvizni nga qendra e qytetit, qiratë bëhen më të përballueshme me hapësirë shumë më të madhe.

Në Cyrih ka 12 rrethe. Disa zona si Shilcity, Enge, Oerlikon dhe Bellevue janë të preferuara për shkak të vendndodhjeve të tyre. Megjithatë, gjetja e akomodimit këtu është po aq sfiduese me kufizimet buxhetore.

Regjistrohuni në portalet e strehimit në internet

Portalet online janë një nga mënyrat më të mira – veçanërisht për të huajt – për të gjetur një apartament. Disa faqe interneti janë të njohura dhe janë një ndihmë e madhe edhe për gjuetarët e shtëpive që nuk flasin gjermanisht. Këto faqe interneti përfshijnë:

Homegate

Immostreet

Newhome.ch

Urban home

Immoscout24

Këto faqe interneti janë mënyra të shkëlqyera për të gjetur një apartament dhe për të kuptuar tregun lokal të pronave. Nëse dëshironi të lidheni me një agjent lokal imobiliar, mund të kërkoni në https://www.svit.ch/de.

Rrjetet sociale si Facebook janë gjithashtu të përshtatshme për të gjetur shtëpi. Por duhet të bëni kujdes atje – mashtrimet janë të zakonshme, prandaj jini të kujdesshëm. Dhe kurrë mos transferoni para pa parë një banesë. Nëse diçka duket shumë e mirë për të qenë e vërtetë, ndoshta është.

Njihuni me veçoritë

Ka shumë gjëra të tjera, si përshkrimi i apartamentit të listuar, mobilimi dhe kostoja e mirëmbajtjes, që duhet t’i kuptoni dhe t’i merrni parasysh përpara se të merrni me qira një apartament në Zvicër.

Për shembull, një reklamë me katër dhoma nuk do të thotë se ka katër dhoma gjumi. Kjo ka të ngjarë të përfshijë edhe zonën e ndenjes ose ngrënies. Ndërkohë në disa vende kuzhina nuk është pjesë e banesës, do të thotë do të duhet të instaloni tuajën.

Këto gjëra duhet t’i sqaroni gjatë shikimit të banesës.

… dhe disa këshilla të shpejta:

– Nëse keni miq zviceranë që flasin gjermanisht, merrni me vete në shikim. Ata mund t’ju ndihmojnë të bëni pyetje në lidhje me apartamentin

– Bëni gati dokumentet tuaja. Përgatitja është thelbësore në një treg të ngushtë strehimi

– Nëse ju pëlqen një apartament, aplikoni menjëherë. Mos rrezikoni të humbni banesën!

– Nëse prona është me një agjenci, kërkoni nga qiramarrësit e mëparshëm t’ju referojnë

– Plotësoni aplikacionin në gjuhën lokale

– Gjithmonë keni një plan B – mos u dëshpëroni nëse nuk gjeni një vend. Kërkimi mund të jetë stresues dhe i gjatë, por përfundimisht do të gjeni një shtëpi të re, edhe nëse duhet të zgjidhni një ose dy vende të përkohshme në fillim.

Nëse gjithçka tjetër dështon, merrni parasysh nënqiranë. Kjo praktikë lejohet në Zvicër – për sa kohë që ju e bëni atë zyrtarisht dhe jo me dinakëri. Ligji zviceran kërkon që qiramarrësi aktual të marrë leje nga qiradhënësi i tij përpara se të marrë me qira apartamentin tuaj. Për më tepër, ata duhet ta lënë qiradhënësin të rishikojë marrëveshjen e nënqirasë.