Lajme

Kryqi i Kuq do të shkurtojë 1800 vende pune në mbarë botën

Komiteti Ndërkombëtar i Kryqit të Kuq (KNKK) me bazë në Gjenevë po kryen shkurtime më të mëdha se sa pritej në stafin dhe zyrat humanitare në mbarë botën, përcjell albinfo.ch.

Organizata humanitare, e cila ka qenë duke luftuar me një boshllëk të madh financimi për disa kohë, njoftoi të martën se masat e uljes së kostove këtë vit do të rezultojnë në humbjen e 1800 vendeve të punës në selinë qendrore dhe në delegacione në mbarë botën dhe mbylljen e të paktën 26 prej saj.  KNKK fillimisht kishte raportuar 1500 shkurtime të vendeve të punës dhe 20 vende të mbyllura.

Por ndikimi mund të jetë më i madh. Numri i përgjithshëm i pushimeve nga puna nuk përfshin stafin tjetër që mund të preket për shkak të më pak detyrave globale dhe ngrirjes së punësimit për disa punë. Radioja publike zvicerane, RTS, tha se kjo mund të prekë rreth 3,000 njerëz.

Delegacionet në Mauritani, Kuala Lumpur dhe Greqi do të mbyllen. Përveç kësaj, prania e organizatës në Dakar, Nairobi, Amman, Bangkok, Panama dhe 21 vende të tjera do të “zvogëlohet ndjeshëm”.

Vendndodhjet e tjera të KNKK-së gjithashtu do të “zvogëlohen ndjeshëm”, ku, për shembull, zona mund të mbulohet nga një zyrë tjetër e KNKK-së, ose ku mund të marrin përsipër partnerët e tjerë humanitarë ose zhvillimor, tha KNKK.

“Këto ndryshime pasqyrojnë një fokus më të fortë në aktivitetet thelbësore të KNKK-së, siç janë programet në zonat e vështira për t’u arritur, në vijën e parë dhe në zonat e kontestuara. Ky vendim gjithashtu përfshin përpjekjet e lidhura drejtpërdrejt me mandatin tonë për të promovuar të drejtën ndërkombëtare humanitare dhe për të mbrojtur të drejtat e njerëzve që jetojnë përmes konfliktit të armatosur”, thuhet në deklaratë.

Organizata është përballur me një krizë të rëndë financiare. Ajo kishte paralajmëruar më parë se po përballej me një mungesë të buxhetit të dëshiruar prej 2.79 miliardë CHF për vitin 2023. Më 30 mars, bordi drejtues i KNKK-së miratoi shkurtime prej 430 milionë CHF për këtë vit dhe fillimin e vitit të ardhshëm, përcjell tutje albinfo.ch.