Lajme

Ku i fshehin oligarkët rusë paratë e tyre të pista?

Rusët kanë rreth 1 trilion dollarë të fshehura në mbarë botën. Rreth një e katërta e kësaj shume kontrollohet nga presidenti rus Vladimir Putin dhe bashkëpunëtorët e tij të ngushtë, rusë të pasur të njohur si “oligarkë”.

Ky është raporti i Këshillit Atlantik të SHBA-së për vitin 2020.

Për dekada, oligarkët rusë kanë lëvizur miliarda dollarë jashtë vendit, duke i vendosur ato në kompani guackë për ta bërë jashtëzakonisht të vështirë gjurmimin.

Historikisht, shumë nga këto para kanë shkuar në Qipro të joshur nga taksat e favorshme. Territoret britanike jashtë shtetit si Ishujt e Virgjër Britanikë dhe Ishujt Kajman janë gjithashtu destinacione të preferuara.

Disa nga këto para e gjejnë rrugën drejt kryeqyteteve financiare, si Nju Jorku dhe Londra, ku mund të investohen dhe të korrin kthime.

Pas pushtimit të Ukrainës, vendet kanë njoftuar një sërë masash për të gjurmuar paratë ruse./Euronews.al


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI