Lajme

Zvicra duhet të bëjë më shumë kundër pastrimit të parave

Dega zvicerane e Transparency International tha se kishte pasur vetëm 10 dënime të dokumentuara për pastrim parash dhe korrupsion të lidhur

Prokurorët zviceranë duhet të zbatojnë ligjet kundër pastrimit të parave në mënyrë më efektive pasi vendi mbetet një pikë e nxehtë për korrupsionin financiar të korporatave, tha një grup etik të premten.

Dega zvicerane e Transparency International tha se kishte pasur vetëm 10 dënime të dokumentuara për pastrim parash dhe korrupsion të lidhur, të kryera në kontekstin e transaksioneve të biznesit të kompanive, sipas ligjeve që hynë në fuqi më 2003.

Në të kundërt, afërsisht çdo i pesti eksportues zviceran kishte bërë “pagesa joformale (korruptive) jashtë vendit”, tha ai, duke cituar hulumtimin e kryer në 2012, shkruan Scan, transmeton albinfo.ch.

Nga firmat e dënuara dhe të gjobitura, të gjitha kishin interesa biznesi jashtë vendit, por kritikat e Transparency Switzerland vlejnë edhe për firmat vendase, tha kreu i saj Martin Hilti për Reuters. Asnjë nga këto nuk ishte bankë.

Zvicra tani shkëmben në mënyrë rutinore informacione të llogarive bankare me mbi 100 vende, duke luftuar për të shpërndarë imazhin e saj të vjetër si një vend ku kriminelët të fshehin fitimet e paligjshme.

Por ajo është përballur me presionin ndërkombëtar për të hedhur më shumë dritë mbi pronësinë e korporatave dhe në tetor njoftoi planet për të krijuar një regjistër qendror të personave juridikë për të luftuar pastrimin e parave nëpërmjet kompanive guaskë.

Transparency Switzerland, pjesë e një rrjeti global me prezencë në më shumë se 100 vende, pranoi se autoritetet zvicerane vareshin nga bashkëpunimi i firmave të dyshuara për pastrim parash për të sjellë të njëjtat firma para drejtësisë.

Por transparenca dhe siguria gjyqësore e nevojshme për të mbështetur këtë bashkëpunim mungonte, tha ai.

Prandaj, prokurorët e shtetit duhej të shtrëngonin më fort autorët, tha Hilti. “Pasja e një sistemi penal që funksionon siç duhet është thelbësore për të parandaluar dhe luftuar korrupsionin dhe pastrimin e parave,” tha ai në një deklaratë. “Lënia e autoriteteve të huaja të detyruara për të nisur ndjekjet penale kundër kompanive zvicerane jep një imazh të dobët të vendit tonë”.