Lajme

Kufiri i çmimit të naftës ruse nuk ka efekt të drejtpërdrejtë në Zvicër

Bashkimi Evropian, vendet e G7, si dhe Australia kanë vendosur javën e kaluar të kufizojnë çmimin e naftës ruse në 60 dollarë (56 franga) për fuçi, përcjell albinfo.ch.

Ndërsa disa në Zvicër janë të shqetësuar se kjo lëvizje do të shkaktojë rritjen e çmimit të benzinës, ekspertët e industrisë zvicerane thonë se masa do të ketë efektin e kundërt – çmime më të ulëta.

“Prandaj, kufiri i çmimit nuk ka efekt të drejtpërdrejtë në Zvicër”, sipas Fabian Bilger, zëvendësdrejtor i Avenergy, shoqata zvicerane e industrisë së naftës.

Vendi nuk mbështetet te nafta ruse dhe furnizimi i saj është i siguruar, tha Bilger, duke theksuar se importuesit mbajnë rezerva të detyrueshme të produkteve të naftës – katër muaj e gjysmë për naftën, benzinën dhe naftën, dhe tre muaj për karburantin e aviacionit.