Lajme

Kur mund t’u hiqet shtetësia austriake?

Ndërsa e djathta ekstreme propozon “emigrimin” e “qytetarëve të pa asimiluar” dhe mënyra më të lehta për të hequr shtetësinë austriake, ja çfarë duhet të dini për procesin e humbjes së shtetësisë, transmeton albinfo.at.

Përfaqësuesit e ekstremit të djathtë austriakë kanë bërë tituj me fjalime të diskutueshme duke folur për propozimet e tyre për “emigrim”, një eufemizëm që përdoret për t’iu referuar dëbimit masiv të propozuar (dhe ende të pamundur) të emigrantëve, madje edhe atyre që kanë fituar shtetësinë austriake, por që nuk e kanë “integruar” mirë, të ashtuquajturit “qytetarë të pa asimiluar” (“nicht assimilierter Staatsbürger”).

Gjithçka është shumë e paqartë dhe shumë në qarqe kanë mohuar mbështetjen e ideve të tilla. Megjithatë, tema e heqjes së shtetësisë është bërë më e rëndësishme teksa vendi alpin po shkon drejt një viti zgjedhor me partitë e ekstremit të djathtë që fitojnë tërheqje në votime, shkruan thelocal.at.

Së fundmi, Ministrja e Integrimit e qendrës së djathtë Susanne Raab dha një intervistë me gazetën austriake Kurier, duke thënë se “shtetësia duhet të hiqet në rast të sjelljes së keqe ligjore”, ajo tha se kishte “tashmë opsione për heqjen e shtetësisë”.

Pra, cilat instrumente ligjore ekzistojnë sipas ligjit austriak për heqjen e shtetësisë austriake?

Heqja e shtetësisë austriake

Ligji parashikon gjashtë arsye të ndryshme që mund të çojnë në heqjen e shtetësisë austriake, tha për Der Standard politologu dhe eksperti i shtetësisë Gerd Valchars. Këtu duhet të merren në konsideratë të drejtat e njeriut dhe ligji i Bashkimit Evropian, të cilat synojnë të shmangin personat “pa shtetësi”, pasi ata që jetojnë pa shtetësi janë të kufizuar në shumicën e fushave të jetës.

Sipas ligjit, shtetësia austriake mund të revokohet nëse përveç saj është fituar edhe një shtetësi tjetër, përveç rastit kur personi është shtetas i dyfishtë nga lindja ose në disa përjashtime të tjera.

Shtetësia mund të hiqet edhe pasi dikush t’i bashkohet vullnetarisht ushtrisë së një vendi tjetër, edhe nëse kjo çon në ngecjen e personit pa shtetësi. E njëjta gjë vlen edhe nëse një shtetas austriak është në shërbim të një shërbimi sekret të huaj.

Njerëzit që marrin pjesë në “operacione luftarake nga grupe të armatosura të organizuara” (një rregullore që synon anëtarët e IS) dhe ata me një dënim përfundimtar për terrorizëm mund të humbasin gjithashtu shtetësinë austriake, por jo nëse bëhen pa shtetësi.

Së fundi, kushdo që ka marrë me mashtrim një pasaportë austriake ose ka falsifikuar dokumente për ta marrë atë, mund ta humbasë atë.

Pra, sa njerëz humbasin shtetësinë e tyre në vit?

Numri i shtetësive austriake të hequra nuk është regjistruar, kështu që është e vështirë të supozohet. Sidoqoftë, thuhet në raport, “shifrat vjetore janë maksimumi në dy shifra” – jo mbi 100 raste dhe ka shumë të ngjarë shumë më pak se kaq.

Sipas ekspertit, Austria do ta kishte të vështirë të mbajë respektimin e marrëveshjeve ndërkombëtare dhe të zgjerojë bazat për revokimin, siç është heqja e shtetësisë në rastin e akteve kriminale konvencionale, për të cilën kanë folur anëtarë të së djathtës ekstreme.