Lajme

Kurti: “Grenell i ka dhënë energji të re procesit të dialogut”

"Unë kam gatishmëri për dialog. Nuk dua të paragjykoj shpejtësinë e arritjes së marrëveshjes. Për mua qëndrueshmëria e bisedimeve është shumë e rëndësishme dhe sa më parë që arrijmë marrëveshje, aq më mirë."

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, në një intervistë për Radion Evropa e Lirë ka folur për gatishmërinë e tij për përfshirje në dialogun me Serbinë, si dhe për përfshirjen e SHBA-së në këtë proces përmes emisarit special të presidentit Trump, ambasadorit Richard Grenell.

Ai ka thënë se Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe Bashkimi Evropian që të dyja janë të pazëvendësueshme për Kosovën nëpër të gjitha proceset, në të cilat ne kalojmë – përfshirë këtu edhe atë të bisedimeve me Serbinë. Po ashtu, ai shprehet optimist që rolet e tyre mund të jenë përplotësuese, edhe atëherë kur nuk janë të njëjta. Në këtë kuptim, pa dyshim që ne e mirëpresim angazhimin amerikan në raportet tona me Serbinë. “Grenell i ka dhënë energji të re procesit të dialogut”, ka thënë Kurti.

Gjithashtu, Kurti tregon se Ambasadori amerikan në Berlin beson që për investime ekonomike në rajon dhe se marrëveshja është çelësi. “Unë nuk e mohoj që një marrëveshje midis Kosovës dhe Serbisë do t’i ndihmonte perspektivës së zhvillimit ekonomik të rajonit, por si kryeministër i Republikës së Kosovës, si fitues i zgjedhjeve, që ka garuar me një program të fuqishëm ekonomik, besoj që këtu nuk duhet neglizhuar tre faktorë të rëndësishëm”, shprehet Kurti.

“I pari është luftimi i krimit të organizuar dhe korrupsionit të lartë që krijon besueshmëri për investitorët. I dyti është luftimi i varfërisë së popullsisë, në mënyrë që të ngrihet kërkesa agregate për mallrat dhe gjithashtu mendoj se e treta është jo më pak e rëndësishme – qasja sa më e lehtë në financa, pra në një lloj të kapitalit fillestar për ndërmarrësinë ekonomike”, tha Kurti. /Albinfo.ch.