Integrimi

Kuvendi i Shqiptarëve të Zvicrës i reagon gazetës “Blick” për rastin Shaqiri

"Raportet kritike" të gazetës "Blick" bazohen në gazetën "Kurir" të Beogradit dhe në zemërimin e inskenuar të këtij mediumi"

Të shtunën e javës së kaluar, pas ndeshjes së Zvicrës kundër Irlandës, në Gjenevë, një person i ka hedhur Xherdan Shaqirit një xhaketë me shenjën UÇK-së. Shaqiri, siç është parë në xhirim, e ka pritur me qetësi këtë gjest dhe me maturi e ka refuzuar xhaketën në fjalë, duke  e konsideruar si provokim.

Pas kësaj, media të ndryshme zvicerane kanë komentuar rastin, duke spekuluar rreth asaj që ato e kanë quajtur “terrorizëm të UÇK-së”. Lidhur me këtë cilësim, kundër gazetës “Blick” ka reaguar sot edhe Kuvendi i Shqiptarëve të Zvicrës.

Në vazhdim, albinfo.ch publikon këtë reagim.

“Mediat e ndryshme në Zvicër raportuan më 10 tetor 2021 për reagimet e mediave serbe pas skandalit të pretenduar me xhaketën e UÇK-së, të shkaktuar nga një person i panjohur i cili ja kishte dhënë atë Xherdan Shaqirit. Kështu, tani po përsëritet prej disa vitesh e njëjta ankesë nga mediat serbe sapo një lojtar me origjinë shqiptare tregon lidhjet me rrënjët e tij.

Gazeta “Blick” përpiqet të shpjegojë sfondin e xhaketës dhe historinë e UÇK-së në një artikull. “Raportet kritike” të saj bazohen në gazetën “Kurir” të Beogradit dhe në zemërimin e inskenuar të këtij mediumi. Para së gjithash, duhet theksuar se gazeta Kurir është zëdhënëse e regjimit serb, e cila shkëlqen nga nacionalizmi serbomadh.

Gazeta përhap racizëm dhe urrejtje kundër vendeve dhe popujve fqinjë. Artikujve të gazetës “Kurir” kohët e fundit Twitter kohëve të fundit u ka vendosur një paralajmërim. Ne jemi të habitur nga lehtësia me të cilën disa media në Zvicër shpërndajnë përmbajtje urrejtëse nga një medium i tillë propagandistik serb.

Në artikullin e gazetës “Blick” pretendohet se UÇK -ja është konsideruar nga disa vende si organizatë terroristi. Por, se cilat janë ato vende, nuk është shkruar.

UÇK ishte një ushtri çlirimtare që luftoi kundër regjimit vrasës të Sllobodan Millosheviqit dhe për lirinë e popullit të vet. Sigurisht, kjo nuk ka asgjë të përbashkët me terrorizmin. Gjatë ndërhyrjes së NATO -s kundër Serbisë, UÇK -ja ishte një aleate e NATO -s.

Anëtarët e NATO -s janë vende demokratike në Perëndim. Këto vende sigurisht që nuk do të kishin bashkëpunuar me një organizatë terroriste.

Për Kosovën, shekulli i kaluar është shënuar nga shtypja dhe terrori shtetëror serb kundër popullsisë shqiptare. Kjo përfundimisht çoi në kryengritjen dhe luftën çlirimtare të shqiptarëve të Kosovës.

Në vitet 1998 dhe 1999, Serbia reagoi ndaj luftës së UÇK -së për çlirim me terror shtetëror, spastrim etnik dhe vrasje masive kundër popullatës civile shqiptare. Në këtë luftë, janë vrarë  të paktën 10.812 shqiptarë civilë nga policia, ushtria dhe paramilitarët serbë në Kosovë. As fëmijët, gratë shtatzëna dhe të moshuarit nuk janë kursyer.

Sipas UNHCR dhe OSBE, mbi 860,000 shqiptarë në Kosovë janë dëbuar nga policia serbe,
ushtria dhe paramilitarët serbë. Veç tyre edhe qindra mijëra të tjerë janë zhvendosur brenda Kosovës. Mbi 20,000 gra janë përdhunuar – numri i rasteve të pa raportuara është shumë më i lartë.

Pothuajse gjysma e shtëpive në Kosovë ose janë dëmtuar rëndë ose janë shkatërruar plotësisht. Edhe sot, shumë prindër, shumë fëmijë, shumë vëllezër e motra nuk e dinë nëse vajzat dhe djemtë e tyre, nënat dhe baballarët e tyre, vëllezërit e motrat e tyre janë ende gjallë apo në cilin varr masiv në Serbi ndodhen ata. Ende nuk ka asnjë gjurmë të 1,643 të zhdukurve.

Organizatorët, ata që ishin përgjegjës dhe madje as autorët e krimit nuk u thirrën kurrë për llogari. Përkundrazi, ata mbrohen nga shteti serb dhe mbajnë poste politike. Kriminelët e dënuar të luftës brohoriten si heronj kombëtarë dhe japin leksione në akademitë ushtarake serbe. Të gjitha këto janë fakte që nuk mund të hidhen poshtë. Në vend të kësaj, agresori përpiqet vazhdimisht të të portretizojë veten si viktimë.

Grafitet me katër C rreth një kryqi të bardhë janë vendosur në shumë shtëpi të djegura dhe të shkatërruara të shqiptarëve në Kosovë, ku janë lënë si mesazhe nacionaliste. Nën atë simbol, popullsia shqiptare në Kosovë është vrarë, dhunuar, shpërngulur dhe sendet e tyre janë shkatërruar. Ky simbol është bërë simbol kombëtar serb dhe pjesë e flamurit serb.

Megjithatë, ne nuk biem në histeri kur shohim këtë simbol në një lojë futbolli ose kudo tjetër. Ndërkaq, janë serbët dhe mediat e tyre që bien në histeri kolektive sa herë që shohin simbolin kombëtar të shqiptarëve, shqiponjën dykrenare.

Ne jemi të habitur që gazeta “Blick” merret përsëri edhe këtu me çështjen e shqiponjës dykrenore. Ky gjest – duart e formësuara si shqiponjë me dy koka – simbolizon shqiponjën dykrenore të flamurit kombëtar shqiptar, simbolin e identitetit shqiptar, për shqiptarët në të gjithë botën.

Simboli nuk drejtohet kundër askujt, nuk është ofendues dhe nuk duhet të perceptohet si shqetësues nga asnjëra anë, pe¨rcjell albinfo.ch. Përkundrazi, “shqiponja dykrenore e valëzuar” është një gjest gëzimi, një formë përshëndetjeje, një shprehje dhe një simbol i një pjese të identitetit shqiptar për Secondos (brezi i dytë i shqiptarëve), jo vetëm në Zvicër, por në mbarë botën.

Ç do përpjekje për të problematizuar ose politizuar këtë simbol ne e perceptojmë  si një sulm ndaj identitetit, kulturës dhe historisë sonë.

Se cila është arsyeja pse disa media vazhdojnë ta përsërisin këtë temë , nuk mund të kuptohet edhe po pate vullnetin më të mirë në botë.

Nëse Blick publikon një artikull të supozuar sqarues dhe ndriçues, ai duhet të jetë i bazuar në fakte, i hulumtuar mirë, i plotë dhe i bazuar në burime të verifikuara”, thuhet në fund të reagimit, të nënshkruar nga  Lurata Reci, kryetare e Kuvendit të Shqiptarëve në Zvicër.

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI