Lajme

Lajm i mirë për familjet gjermane: çmimet e energjisë do të bien

Banorët në Gjermani do të përfitojnë nga furnizuesit e energjisë që njoftojnë ulje të çmimeve për energjinë elektrike dhe gazin për dhjetor dhe janar.

Miliona familje pritet të përfitojnë, duke sjellë pak lehtësim financiar për shumë njerëz që kanë përjetuar rritje të kostove të energjisë vitet e fundit.

Sipas një raporti të fundit nga Verivox, portali më i madh i pavarur i konsumatorëve për energjinë në Gjermani, një numër ofruesish të energjisë elektrike dhe gazit në Gjermani do të ulin çmimet në dy muajt e ardhshëm, gjë që do të ndikojë në faturat e energjisë për disa konsumatorë rezidencialë, transmeton albinfo.ch.

“Kthesa e vitit është rregullisht një kohë kur furnizuesit e energjisë rregullojnë çmimet e tyre të energjisë elektrike ose gazit,” shpjegoi një zëdhënës i shoqatës së shërbimeve komunale VKU (Verband kommunaler Unternehmen) në Berlin. “Uljet aktuale të çmimeve janë bazuar kryesisht në çmimet më të ulëta të blerjes në krahasim me vjeshtën dhe dimrin e kaluar”.

Deri në vitin 2022, më shumë se gjysma e furnizimit me gaz të Gjermanisë vinte nga Rusia. Pjesa më e madhe e tij erdhi përmes gazsjellësit Nord Stream, i cili u godit nga sabotazhi në shtator të vitit të kaluar.

Gjermania që atëherë ka nisur një strategji ambicioze për të reduktuar kërkesat për energji dhe për të marrë gaz nga furnizues të tjerë, si Norvegjia, SHBA dhe Arabia Saudite. Plani duket se ka funksionuar, me rezervat e gazit të Gjermanisë aktualisht të mbushura.

Me rezervuarët e gazit plot dhe me inflacion në rënie nga viti i kaluar, shumë kompani energjetike kanë qenë në gjendje të sigurojnë furnizimet e tyre me tarifa më të lira, duke i lejuar ata të ulin çmimet e tyre për klientët.

Ulje të çmimit të energjisë elektrike mesatarisht 12 për qind

Sipas Verivox, deri më tani 83 furnizues të energjisë elektrike kanë shpallur ulje të çmimit të energjisë elektrike, mesatarisht 12 për qind. Megjithatë, pesë furnizues kanë njoftuar gjithashtu rritje të vogla.

Verivox pret që kjo të rezultojë në një çmim mesatar të energjisë elektrike në të ardhmen prej rreth 46 cent për kilovat orë. Në krahasim, kufiri i çmimit të energjisë elektrike, që qeveria gjermane dëshiron të mbetet në fuqi deri në fund të prillit, e mbyll çmimin në 40 cent.

Janë 4.7 milionë familje në zonat e prekura nga ulja e çmimit të energjisë elektrike, me 1.1 milionë familje që pritet të paguajnë mesatarisht 12 për qind më pak për energjinë elektrike dhe 900,000 familje të prekura nga rritja e çmimeve.

Pothuajse 100 furnizues bazë të gazit për të ulur çmimet

Ulje të çmimit të gazit natyror janë paralajmëruar edhe për muajt dhjetor dhe janar, mesatarisht 15 për qind. Sipas Verivox, 9.5 milionë familje mund të preken. Rreth gjysma e këtyre shtëpive kanë sisteme ngrohjeje me gaz.

Verivox vlerëson se çmimi mesatar i gazit në të ardhmen do të jetë 14 cent për kilovat orë. Ky çmim është gjithashtu mbi kufirin aktual të çmimit, i cili është vendosur në 12 cent.