Lajme

Lajmet më të fundit të së enjtes në Austri

Rimbursimi për mjekët me zgjedhje bëhet digjital në korrik; Favoriten sheh rënie të krimit pas gjashtë javësh ndalim të armëve, ekstremet e motit u rritën në Austri dhe më shumë lajme nga Austria të enjten.

Rimbursimi për mjekët me zgjedhje bëhet digjital në muajin korrik

Ndryshime të rëndësishme po vijnë për pacientët që vizitojnë mjekët me zgjedhje (Wahlärzte, ata që nuk janë të kontraktuar me sigurimin shëndetësor kombëtar). Duke filluar nga 1 korriku, këtyre mjekëve do t’u kërkohet të dorëzojnë në mënyrë elektronike informacionin e tarifës në Fondin Austriak të Sigurimeve Shëndetësore (ÖGK) me kërkesë të pacientit, transmeton albinfo.at.

Më parë, pacientët duhej të dorëzonin faturat në letër për rimbursim. Drejtori i Përgjithshëm i ÖGK Bernhard Wurzer e quan këtë një “piketa” për thjeshtimin e procesit.

Wurzer sqaron se pacientët do të kenë kontroll mbi paraqitjen elektronike, shkruan thelocal. Ata mund ta kërkojnë ose ta refuzojnë atë. Në fund të fundit, qëllimi është automatizimi i plotë, me rimbursimet që arrijnë pacientët brenda 14 ditëve. Aktualisht, letrat e shkruara me dorë krijojnë vonesa në përpunim.

Austria do të rrisë shumën që do të paguhet për pagesën ‘Klimabonus’ për vitin 2024

Autoritetet austriake së shpejti do të fillojnë të dërgojnë të ashtuquajturën pagesë Klimabonus, e cila do të jetë një shumë më e lartë se vitin e kaluar.

“Tani kontrabandistët po i shmangen Austrisë”, thotë ministri

Ministri i Brendshëm i Austrisë, Gerhard Karner, ka njoftuar se qëndrimi më i rreptë i vendit ndaj politikave të azilit po jep rezultate pozitive. Në një deklaratë për gazetën gjermane “Welt”, Karner theksoi një rënie të ndjeshme të kapjes së emigrantëve të paligjshëm në kufirin me Hungarinë. Në tremujorin e parë të 2023, autoritetet arrestuan 4,450 individë, një kontrast i fortë me 190 arrestimet në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

Karner ia atribuoi këtë rënie kontrolleve të intensifikuara kufitare dhe procedurave të përshpejtuara të azilit. Ai theksoi se goditja e Austrisë ndaj imigracionit të paligjshëm dhe deportimi i shpejtë i shkelësve po dërgojnë një mesazh të qartë për kontrabandistët e qenieve njerëzore: Austria nuk është një rrugë e qëndrueshme për operacionet e tyre.

Për më tepër, Karner mbrojti riatdhesimin e emigrantëve kriminelë afganë dhe sugjeroi shtrirjen e masave të tilla për sirianët, duke përmendur disa rajone në Siri “si të sigurta për kthim”. Ai përshëndeti marrëveshjen e Danimarkës me qeverinë kosovare, duke lejuar funksionimin e objekteve të paraburgimit për të dëbuar kriminelët e dënuar nga vendet e treta. Partia Popullore Austriake (ÖVP) synon të eksplorojë një marrëveshje të ngjashme për Austrinë.

Favoriten sheh rënie të krimit pas gjashtë javësh ndalim të armëve

Favoriten, distrikti më i madh i Vjenës, ka parë një rënie të konsiderueshme të krimit që nga zbatimi i ndalimit të armëve gjashtë javë më parë, njoftoi transmetuesi ORF. Ministria e Brendshme raporton një rënie me më shumë se gjysmën e aktivitetit kriminal.

Një grup pune i sapoformuar për krimin e të rinjve, EJK, është vlerësuar për suksesin. Ata kanë kryer mbi 1000 kontrolle përmes operacioneve dhe patrullave të synuara dhe kanë ngritur 190 akuza vetëm në Favoriten. Veçanërisht, operacionet speciale në Reumannplatz kanë rezultuar në konfiskimin e njëmbëdhjetë armëve, kryesisht thika.

“EJK po kryen operacione prioritare pothuajse ditore”, tha Ministri i Brendshëm Gerhard Karner. Ky fokus në Favoriten është pjesë e një përpjekjeje më të madhe kombëtare. Policia në të gjithë Vjenën ka kryer mbi 8,700 kontrolle, duke rezultuar në 940 akuza. Në mbarë vendin, ky numër rritet në 14,000 çeqe dhe mbi 2,000 tarifa.

Moti ekstrem është rritur në Austri

Raporti i klimës së Austrisë paraqet një tablo shqetësuese për vitin 2023. Viti filloi dhe përfundoi me ngrohtësi jonormale, ndërsa ngjarjet e shpeshta dhe të dendura të reshjeve shkaktuan dëme të konsiderueshme, veçanërisht në jug.

Raporti thekson cenueshmërinë e infrastrukturës së Austrisë ndaj motit ekstrem. Ngjarjet e reshjeve të mëdha të gushtit dhe pyjet e dobësuara për shkak të infektimeve të brumbullit të lëvores shkaktuan dëme të mëdha dhe ekspozuan nevojën për strategji të përmirësuara të përshtatjes klimatike.

“Vlerësimi i klimës 2023 tregon se është e nevojshme të përshtatet sa më mirë që të jetë e mundur me ndikimet ekzistuese dhe të pritshme në të ardhmen,” tha Herbert Formayer, shkencëtari kryesor në raport, në një deklaratë për shtyp. “Jo vetëm shkalla e dëmit, por edhe potenciali i rrezikut për popullatën po rritet”.