Lajme

Lehtësimi i masave në Shqipëri, nga nesër

Qeveria shqiptare ka vendosur për lehtësimin e masave shtrënguese me 1 qershor, për të parandaluar përhapjen e COVID-19.

Gjatë fundjavës do të hiqen kufizimet e orareve për qytetaret dhe bizneset në zonat e kuqe dhe të gjelbërta. Kjo do të jetë fundjava e fundit që qëndron në fuqi perimetri i zonave të kuqe, pra nuk do të lejohet dalja nga kufiri i këtyre zonave deri ditën e hënë, datë 1 qershor, kur do të hiqen të gjitha kufizimet e lëvizjes për gjithë vendin.

Plani i masave lehtësuese nga data 1 qershor:

– Lejohet lëvizja e qytetarëve dhe automjeteve në gjithë territorin, pa kufizim.

– Hapja e çerdheve dhe kopshteve publike, duke zbatuar protokollet e sigurisë së miratuar.

Hpja e kufijve tokësorë, duke hequr karantinimin dyjavor, si një masë që po ndiqet edhe në vendet europiane dhe vendet e rajonit. Masa e vendosjes së karantinës dyjavore do të mbetet në fuqi, në raste te veçanta me urdhër të autoriteteve shëndetësore sipas kritereve të përcaktuara nga ECDC.

Nga data 1 qershor plazhet do të jenë të hapura, nën masa të sigurisë, sipas një plani, i cili përfshin gjithë vijën bregdetare, si një zonë e sigurt. Plazhet sipas zonave të miratuara do të jenë të përcaktuara me autorizime të posaçme nga një autoritet i përkohshëm që është ngritur për këtë periudhë që do të administrojë lejet për çdo ‘stacion’ plazhi nëpërmjet një aplikimi online dhe një protokolli të veçantë për të siguruar ruajtjen e distancave dhe kushtet higjieno-sanitare në plazhe. Kushdo që shkel rregullat për arsye përfitimi në plazh, do të penalizohet, përcjell albinfo.ch.

Më 1 qershor do të lejohen kampionatet sportive, pa praninë e publikut. Do të hapen parqet, qendrat e formimit arsimor, kulturor, qendrat e internetit si dhe palestrat sipas protokolleve të sigurisë.

Deri më 23 qershor ndalohen të hapen:

– Aktivitetet që ende shfaqin rrezik në këtë fazë, ku qarkullimit i virusit është i pranishëm dhe që do të vijonë të jenë të mbylluara: Transporti publik, për të cilin po punohet me Ministrinë e Infrastruukturës dhe Transporteve për një plan i cili do të bëhet publik në një kohë të shpejtë, gjithashtu do të vijojnë të jenë të ndaluara: aktivitetet kulturore, kinematë, teatrot, klubet e natës, pishinat, grumbullimet masive, dasmat, konferencat dhe dëgjesat publike.