Shkurt.ch

Ruajtja e municioneve në Alpe, shihet si e papranueshme

Agjencia e mjedisit e qeverisë ka konfirmuar se një rezervë e mëparshme e municioneve në Alpet e Zvicrës është një rrezik i papranueshëm për popullatën lokale.

Një raport i Zyrës Federale për Lidhjen Mjedisore, i botuar sot, miraton një vlerësim nga Ministria e Mbrojtjes që nga viti i kaluar.

Ai arriti në përfundimin se rreth 3,500 tonë municionesh dhe disa qindra tonë eksplozivë të depozituar në një vendndërtim nëntokësor të Mitholz në Oberland të Bernës janë një rrezik më i madh se sa ishte supozuar më parë, shkruan Swissinfo, përcjell albinfo.ch.

Ministria e Mbrojtjes tha se ishte e sigurt për gjetjet e raportit që ishte porositur nga ministria, ndërkohë që përforcoi monitorimin e rezervave me kamera video dhe termike, si dhe detektorë të gazit.

Gjithashtu, krijoi një panel ekspertësh për të studiuar skenarë të mundshëm për të eliminuar ose zvogëluar rrezikun e shpërthimit.

Popullata lokale ka bërë thirrje për pastrimin e vendit nga Lufta e Dytë Botërore.

Vendi i Mitholzit ishte skena e një tragjedie në vitin 1947, kur depoja, e cila përbëhej nga gjashtë dhoma nën një mal të lidhur nga një tunel trans-alpine hekurudhor, shpërtheu dhe vrau nëntë vetë.