Lajme

Lozana nis pilot-projektin për shitjen e kanabisit për përdorim rekreativ

Lozana është qyteti më i fundit zviceran, pas Bazelit dhe Cyrihut, që ka marrë miratimin për të nisur një projektin pilot për shitjen e kanabisit për përdorim rekreativ si pjesë e një studimi mbi ndikimin e furnizimit të tij të rregulluar.

Projekti i Lozanës për shitjen legale të kanabisit, i njohur si Cann-L, ka marrë dritën jeshile nga Zyra Federale e Shëndetit Publik (FOPH), thanë autoritetet e qytetit të martën, raporton swi, përcjell Albinfo.ch.

Qyteti perëndimor bashkohet me Bazelin (filluar në 2022) dhe Cyrih (miratuar në mars 2023), projektet e të cilëve janë vërtetuar gjithashtu nga zyra shëndetësore.

Projekti shkencor synon të studiojë ndikimin e furnizimit të rregulluar të kanabisit në konsumin dhe shëndetin e konsumatorëve, si dhe ndikimin e tij në tregun ilegal.

“Pas komisionit kantonal të etikës, autorizimi FOPH shënon një hap të madh për projektin tonë,” tha në një deklaratë Emilie Moeschler, këshilltare e qytetit të Lozanës përgjegjëse për kohezionin social.

Autoritetet e qytetit dhe partneri i saj, OJQ-ja Addiction Suisse, shpresojnë të gjejnë rreth 1200 njerëz që përdorin kanabis dhe jetojnë në Lozanë për të marrë pjesë në studimin pilot. 

Është raportuar se 2000 njerëz kanë shprehur tashmë një interes në faqen e internetit të këtij projekti.

Produktet e kanabisit do të jenë për “konsum personal dhe në sferën private”, këmbëngulin autoritetet e Lozanës.

Tashmë mund të fillojë kultivimi “lokal dhe organik” i bimëve të kanabisit. Korrja e parë do të bëhet këtë verë, e ndjekur nga përgatitja e tij. Pika e shitjes së kanabisit, e cila ende nuk dihet, duhet të hapet në shtator.

Një ekip shitjesh po trajnohet për të ofruar këshilla mbi konsumin dhe reduktimin e rrezikut, si dhe legjislacionin ekzistues.

Në vitin 2020, Parlamenti zviceran mbështeti një ndryshim ligjor që lejonte studimet pilot të mësojnë më shumë rreth efekteve të përdorimit rekreativ.

Rritja, konsumimi dhe tregtimi i kanabisit janë të gjitha të ndaluara në Zvicër.  Por, që nga viti 2013, kushdo që kapet në zotërim deri në dhjetë gramë kanabis, do të marrë një gjobë fikse 100 franga dhe nuk do ta vendosë atë në dosjen e tij kriminale.

Një e treta e popullsisë zvicerane ka pranuar se ka pirë kanabis në një moment, ndërsa rreth 200,000 pinë duhan rregullisht.

Në vitin 2008, pothuajse dy të tretat e votuesve zviceranë refuzuan një iniciativë për dekriminalizimin e kanabisit për konsum personal; ishte votimi i dytë kombëtar për këtë çështje në një dekadë./Albinfo.ch