Koronavirusi: çast pas çasti

Marrëdhëniet familjare zvicerane u përkeqësuan më shumë pas izolimit sesa gjatë tij

Sondazhi i 1,037 njerëzve në të gjithë Zvicrën u krye nga gfs.bern në emër të Universitetit të Luzernit

Hulumtimi i botuar së fundmi sugjeron që marrëdhëniet familjare në Zvicër u përkeqësuan më shumë pas izolimit të shkaktuar nga pandemia sesa gjatë saj.

Një studim i kryer nga Universiteti i Luzernit tregoi se konflikti familjar u ngrit më shumë pas bllokimit sesa gjatë tij.

Njerëzit në familje u pyetën se si ndiheshin gjatë tetë javëve të kufizimeve gjatë pranverës dhe për një periudhë prej katër javësh gjatë verës pas izolimit, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Shumica e të pyeturve i përshkruan familjet e tyre si mjaft harmonike si gjatë mbylljes, ashtu edhe pas tij. Rreth një e katërta raportuan fërkime ose tensione.

Fërkimi më i madh ishte i ndërlidhur me të ardhura më të ulëta, mungesë të hapësirës së jashtme dhe nevojën për të kombinuar punën me të pasur fëmijë në shtëpi.

5.5% e të anketuarve raportuan se ishin subjekt i dhunës nga një i rritur gjatë 8 javëve të mbylljes krahasuar me 5.2% gjatë 4 javëve pas bllokimit. Sidoqoftë, duke qenë se periudha e bllokimit ishte dy herë më e gjatë se periudha e verës e mbuluar pas saj, dhuna ishte shumë më e shpeshtë pas izolimit sesa gjatë saj. Rastet e dhunës ndaj fëmijëve u rritën nga 4.5% në 5.6% gjatë dy periudhave. Forma më e zakonshme e dhunës ishte abuzimi verbal i përsëritur. Krahasimisht, disa të anketuar raportuan dhunë fizike ose seksuale.

Rezultatet e sondazhit sugjerojnë që pandemia dhe izolimi që rezultojnë intensifikuan faktorët ekzistues të rrezikut në vend se të krijojnë farërat e konfliktit. Familjet me konflikt të ulët mbetën të tilla. Sidoqoftë, familjet e përulura para pandemisë u bënë më të moderuara gjatë izolimit. Dhe ky intensifikim duket se ka vazhduar dhe spirale që nga mbyllja, përcjell tutje albinfo.ch.

Sondazhi i 1,037 njerëzve në të gjithë Zvicrën u krye nga gfs.bern në emër të Universitetit të Luzernit.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI