Lajme

Mashtrimet për “punë” vazhdojnë në Zvicër

Autoritetet paralajmërojnë masa kundër mashtrimeve të rreme të punës

 

Mashtruesit aktualisht po kontaktojnë viktimat e tyre përmes shërbimeve të mesazheve si Whatsapp dhe Telegram, duke u paraqitur si rekrutues të punës që kërkojnë njerëz në Zvicër që mund të punojnë nga shtëpia, përcjell albinfo.ch.

Deri më tani tingëllon legjitime, përveç se “kandidatët joshen nga premtimet e fitimeve të jashtëzakonshme që janë në mënyrë disproporcionale të larta në krahasim me natyrën e detyrave që do të kryhen”, sipas Qendrës Kombëtare të Sigurisë Kibernetike (NCSC).

Problemet fillojnë pas rekrutimit, kur kandidatët drejtohen në një platformë, ku duhet të regjistrohen për të marrë detyra. “Është një imitim i një faqeje interneti legjitime”, shpjegon autoriteti federal.

Të gjitha pagesat e pagave dhe bonuseve duhet të paguhen përmes kësaj platforme të rreme dhe punëtorët e rekrutuar duhet të paguajnë shumicën e tarifave vetë.

NCSC po i kërkon publikut të mos përgjigjet ndaj këtyre mesazheve dhe të bllokojë rekrutuesit e rremë nga kontaktet e mëtejshme.