Lajme

Mashtruesi i Lucernit duhet të paguajë 430,000 franga

Një burrë nga Lucerni themeloi dy kompani të reja pavarësisht se nuk ishte në gjendje të punonte dhe merrte një pension invaliditeti. Mashtrimi doli në dritë falë hetimit të një detektivi.

Që nga tetori i vitit 2019, kompanitë e sigurimeve janë lejuar të mbështeten sërish te detektivët. Kjo falë një ligji të ri. Rastet e mashtrimit hetohen dy deri në katër herë në vit. Kjo shpesh përfshin sasi të mëdha abuzimi. Këtë e tregon një rast në të cilin një banor i Lucernit duhej të kthente 430 mijë franga, transmeton albinfo.ch.

Gjithçka filloi me një goditje në vitin 1997, të cilën banori i Lucernit e pësoi atë në një aksident trafiku. Pas sqarimeve të ndryshme, ish-zyra e IV-të e kantonit të Lucernit konfirmoi se ai ishte 100 për qind i paaftë për punë dhe i dëmtuari mori pension të plotë nga 1 korriku 1998. Në vitin 2012, kompania e sigurimit të aksidenteve të burrit ngriti dyshime. Çështja ishte se burri ishte i aftë të ndiqte një punë fitimprurëse. Prandaj, zyra IV porositi një detektiv.

Burri ishte nën hijen e detektivit për dy muaj në vitin 2014, siç raporton “Luzerner Zeitung”. Detektivi më pas ishte në gjendje të provonte se ai themeloi dy kompani dhe punonte vetë atje. Ai gjithashtu ngriti një biznes të mbarështimit të kafshëve. Por ai nuk e raportoi këtë siç ishte planifikuar. Në vjeshtën e vitit 2020, gjykata penale e Lucernit e dënoi burrin me një dënim me kusht me dy vjet burg për mashtrim, marrëveshje të shumta biznesi jo besnike dhe falsifikim të shumëfishtë dokumentesh. Gjykata kërkoi edhe dëmshpërblim nga shteti në shumën 430 mijë franga, shkruan 20minuten.

Lucerni bën një ankesë

Burri e pranoi vendimin, por u ankua se donte të paguante pensionin IV vetëm deri në tetor të vitit 2018. Gjykata kantonale korrigjoi datën në maj 2007, siç konfirmoi së fundmi Gjykata Federale.