Lajme

Mbi 37 milionë njerëz në botë të infektuar me HIV/AIDS

Virusi i Sidës vazhdon të mbetet një kërcënim botëror.

1 milionë e 500 mijë njerëz u infektuan në vitin 2020, teksa 680 mijë njerez humbën jetën nga shkaqe të lidhura me virusin HIV/ AIDS.

Aktualisht 37 milionë e 700 mijë njerëz jetojnë të infektuar me virusin vdekjeprurës.

Organizata e Kombeve të Bashkuara paralajmëron se bota është e papërgatitur për pandemi në të ardhmen, në rast se liderët botërorë nuk zgjidhin problemet e pabarazisë në botë, transmeton Euronews, përcjell Albinfo.ch.

“Lajmet që sjell sot para jush kanë të bëjnë me raportin që konfirmon se virusi i Sidës vazhdon të mbetet një pandemi botërore”, u shpreh drejtor i programit të OKB mbi HIV/AIDS, Cesar Nunez.

Në fillim patëm përshtypjen se njerëzit që jetojnë me virusin HIV nuk do të prekeshin në mënyrë të drejtpërdrejtë nga COVID. Kjo nuk rezultoi të ishte e sakta. Ata përjetojnë simptoma më të rënda dhe kanë pasoja afatgjatë nga Covid, në ndryshim me personat e pa infektuar me HIV/AIDS.

Një raport i ri, i publikuar bashkërisht nga Zyra Rajonale e OBSH-së për Evropën dhe Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve tregon një rënie prej 24% në shkallën e rasteve të diagnostikuara me HIV midis viteve 2019 dhe 2020.

Rënia e numrit të të infektuarve me HIV/AIDS vjen kryesisht për shkak të reduktimit të testimit ndaj këtij virusi gjatë vitit 2020, për shkak të kufizimeve dhe ndërprerjeve në shërbim prej pandemisë COVID-19.