Koronavirusi: çast pas çasti

Mbyllja totale e Zvicrës, nuk përjashtohet si mundësi

Rreth 280 persona janë aktualisht në mbështetje të frymëmarrjes në spitalet zvicerane, sipas azhurnimit të fundit nga autoritetet federale

Daniel Koch nga Zyra Federale e Shëndetit Publik (FOPH) tha për shtyp të shtunën se skenari aktual në vend nuk është aq katastrofik sa mund të jetë. “Skenarët e rasteve më të këqija që ne parashikuam disa javë më parë nuk kanë ndodhur”, tha ai, përcjell albinfo.ch.

Dhjetë ditë më parë, Koch kishte deklaruar se situata në kantonin jugor të Ticino, veçanërisht, ishte “dramatike” dhe se sistemi shëndetësor atje rrezikonte të mposhtet plotësisht. Rreth 1,052 raste të reja të koronavirusit u raportuan, duke e çuar numrin mbi 13,000 në vend.

Raporti i viktimave të tij ishte në 235, pak më pak sesa ishte e llogaritur – duke përdorur bashkimet rajonale – nga disa studiues dhe media, përcjell tutje albinfo.ch.

Sa i përket asaj nëse masat e distancimit shoqëror dhe bllokimit, të futura nga qeveria më 16 mars kanë një efekt, Koch nuk pranoi të spekulojë. Nuk ka të dhëna të mjaftueshme në dispozicion dhe “është shumë herët për të nxjerrë përfundime”, tha ai.

Ministri i Shëndetësisë, Alain Berset, ndërkohë, i tha gazetës “La Liberté” të shtunën se kriza e koronës “nuk do të përfundojë nga mesi i majit”.

Është e gabuar të supozosh se epidemia do të godasë, do të kalojë, dhe më pas do të zhduket, tha ai. Ekspertët thonë se virusi do të përmbahet, dhe se e vetmja zgjidhje do të jetë zhvillimi i një vaksine – e cila do të marrë kohë. Ai bëri thirrje që reagimi zviceran të mbetet “fleksibël” dhe “modest”.

Berset gjithashtu tha se mundësia e një bllokimi të plotë dhe mbyllje të popullatës – si ajo në operacion në Francë ose Spanjë – nuk është plotësisht jashtë tryezës, nëse situata do të përkeqësohet.”Është një masë shumë e ashpër, por asnjëherë nuk është përjashtuar plotësisht për Zvicrën”, tha ai, përcjell tutje albinfo.ch.