Bota

Zonja e Hekurt feston 65 vjetorin e lindjes, ende shumë e fuqishme

Angela Dorothea Merkel (mbiemri i vajzërisë: Kasner; shqiptimi: Angela Dorotea Merkël) lindi më 17 korrik 1954 në Hamburg, Gjermani. Është politikane gjermane. Angela Merkel që nga 22 nëntori 2005 është Kancelare Federale e Gjermanisë. Që nga 10 prilli 2000 është kryetare e Unionit Demokristian të Gjermanisë (CDU).

Jeta e hershme

Merkel u lind Angela Dorothea Kasner në vitin 1954 në Hamburg të Gjermanisë Perëndimore, e bija e Horst Kasner (1926-2011), një vendas i Berlinit, dhe gruaja e tij Herlind, e lindur në vitin 1928 në Danzig (tani Gdańsk, Poloni) si Herlind Jentzsch, një mësuese e gjuhës angleze dhe latine. Nëna e saj ishte e bija e politikanit Danzig Willi Jentzsch dhe mbesa e nëpunësit të qytetit të Elbing (tani Elbląg, Poloni) Emil DRANGE. Feja ka luajtur një rol kyç në migrim e Angela Merkel në Gjermaninë Lindore. Babai i saj ka lindur një katolik, por familja Kasner u konvertua përfundimisht në Lutheranism, ai ka studiuar teologji Lutheran në Heidelberg dhe më pas në Hamburg. Në vitin 1954, babai i Angelas mori detyrën e pastoratit në kishën në Quitzow (afër Perleberg në Brandenburg), e cila atëherë ishte në Gjermaninë Lindore dhe familja resultingly u zhvendos në Templin. Kështu Merkel u rrit në fshat 80 km (50 mi) në veri të Berlinit Lindor.

Kancelarja e Gjermanisë (2005-sot)

Më 22 nëntor 2005 Merkel mori detyrën e kancelares së Gjermanisë pas bllokimit të zgjedhjeve që rezultoi në një koalicion të madh me SPD-në. Partia e saj u rizgjodh në vitin 2009 për shkak të rritjes së numrit të vendeve dhe mund të formonin një koalicion qeverisës me FDP-në. Në zgjedhjet e shtatorit 2013 partitë CDU / CSU doli si fituese, por formoi një koalicion të madh me SPD-në për shkak të dështimit të FDP-së për të marrë minimumin e 5% të votave të nevojshme për të hyrë në Parlament.

Angela Merkel përvec që është kancelare e shtetit të Gjermanisë, ajo luan rol të rëndësishëm në politikën europiane, prandaj më 31 dhejtor 2014 u zgjodh personi i vitit nga revista prestigjioze NEW YORK TIMES. Angela Merkel mban lidhje të forta me shtetet fqinje. Ajo bën pjesë në grupin e liderëve më me ndikim në botë. Gjatë udhëqjes së saj shumë gjëra ndryshuan në favor të Gjermanisë, si rritja e ekonomisë, hapja e shumë vendeve të punës, përparim në reformat shëndetësore.