Lajme

Më mirë me qira apo të blihet shtëpi në Zvicër?

Çfarë thotë një studim i kryer së fundi në Zvicër për çmimet e qirave dhe shtëpive në Zvicër

Luhatjet e reja në kostot e qirave dhe çmimet e apartamenteve në Zvicër kanë treguar që marrja me qira mund të jetë një vendim i zgjuar për të ruajtur paratë – të paktën në një afat të shkurtër. Ndërsa asgjë nuk mund të jetë e lirë në Zvicër, është kostoja e strehimit e cila është veçanërisht e shtrenjtë, përcjell albinfo.ch.

Shifrat e publikuara në fund të tetorit ilustrojnë se marrja me qira po bëhet pak më e lirë në gjithë vendin, ndërsa çmimet e shtëpive po bëhen më të shtrenjta.

Statistikat u përpiluan nga krahu portali i pasurive të patundshme “Immoscout”, përcjell tutje albinfo.ch.

Qoftë në qytetet kryesore, si Cyrihu dhe Gjeneva, apo në fshatra dhe qytete më të vogla, kostot e larta të strehimit janë një temë e njohur.

Qiratë ranë me 0.8 për qind në të gjithë vendin gjatë vitit të kaluar. Në lajme të mira për pronarët, por lajme më të këqija për blerësit e ardhshëm, çmimet e apartamenteve u rritën me 1.5 për qind gjatë gjithë vitit. Pricesmimet e shtëpive u rritën me 0.8 për qind gjatë gjithë vitit. Autorët e raportit thanë se ndërsa çmimet e apartamenteve ka të ngjarë të qëndrojnë të qëndrueshme, një tepricë e pronave me qira ka të ngjarë të zvogëlojë më tej kostot e qirasë. “Ne presim qira të ndenjur ose në rënie në muajt e ardhshëm. [Qiramarrësit] janë të prirur për zgjedhje dhe ata kanë fuqi në rritje pazari në lidhje me donatorët”, thuhet në deklaratë.