Shkurt.ch

Mennonitët zviceranë falin Kantonin e Bernës për persekutimet

Mennonitët zviceranë i kanë falur kantonit të Bernës, vuajtjet e shkaktuara nga paraardhësit e tyre, Anabaptistët, nga shekulli XVI deri në shekullin XVIII. Presidenti i qeverisë kantonale kishte kërkuar faljen në emrin e tyre në nëntor të vitit 2017.

Një ceremoni pajtimi u zhvillua në Tavannes, në kodrat e regjionit Jura të kantonit të Bernës, gjatë ditës së sotme.

“Ndershmëria dhe klasifikimi i kërkesës kërkonte njëfarë kohe, të cilën e morëm”, tha Jürg Bräker, sekretar i përgjithshëm i Konferencës Mennonite zvicerane. Një pajtim kishte ndodhur tashmë midis Mennonitëve dhe Kishës së Reformuar.

Christoph Neuhaus, kryetar i qeverisë kantonale, mori pjesë në kremtimin në Tavannes. Ai tha se persekutimi ishte një padrejtësi që “ende lë gjurmë sot”.

Gjithashtu të pranishëm ishin përfaqësuesit e 13 komuniteteve zvicerane Mennonite. Komuniteti Mennonit në Zvicër sot ka rreth 2,500 anëtarë.

Anabaptistët u ndanë nga Kisha e Reformuar gjatë Reformimit. Ata refuzuan të marrin pjesë në shërbime zyrtare, betohen për betimin dhe ushtrojnë shërbimin ushtarak. Përveç kësaj, ata mbështetën pagëzimin e të rriturve.

Në kantonin e Bernës, ku lëvizja Anabaptiste ishte thellësisht e rrënjosur, pasuesit u persekutuan sistematikisht. Liria fetare në fund u njoh me themelimin e federatës zvicerane në 1848.

Lëvizje të ngjashme u zhvilluan shpejt në të gjithë Evropën Perëndimore. Ndjekësit, të cilët u bënë të njohur si menonitë pas Menno Simmons, një udhëheqës anabaptist nga Holanda, u persekutua pasi refuzoi të marrë pjesë në kishën shtetërore.

Ndarjet e brendshme çuan në një fraksion radikal, Amish, që u nda më 1693. Anëtarët morën emrin nga udhëheqësi Anabaptist Jakob Ammann, i cili erdhi nga lugina Simmental e kantonit të Bernës.

Besohet të ketë rreth 600,000 pasardhës të anabaptistëve zviceranë që jetojnë në Amerikën e Veriut.