E-Diaspora

Mërgimtari, Migranti dhe Analfabeti!

Mërgimtarët janë të mirëseardhur vetëm të sjellin miliarda në vit, t`u ndërtojnë vëllezërve e motrave shtëpia, të dërgojnë para sa herë që dikush nga ju është i sëmurë ose ka nevojë për shkollim, besa edhe udhëtim. Por, ata nuk janë të mirëseardhur të votojnë, të sjellin eksperiencën e tyre nga shtete që funksionojnë

Kur Meliza Krasniqi dy vjet me parë volli publikisht urrejtjen e saj ndaj mërgimtarëve, hapi rrugën për të gjithë ata që fshehurazi gurbetçarin e kishin bërë dash kurbani. Zhvillimin e kësaj urrejtje kisha vite që e vëzhgoja dhe postimi i Melizës më gëzoi jashtë mase, sepse ishte ajo që tregoi guxim dhe shpalosi urrejtjen e fshehur nën tavolinat e pallateve të Kosovës – të ndërtuara nga perla djerse të mërgimtarëve.

U gëzova edhe për një fakt tjetër, sepse ka ardhur koha që mërgimtari ta kuptojë që viktima e jetuar gabimisht që bëri për vendlindje qysh nga vitet e 70-ta, duhet të përfundojë. Nëna ime kur isha e vogël më thoshte shpesh: „Bija ime, kurrë mos e ledhato askend deri në bezdisje“. Babi im në tjetrën anë na mësonte se nëse do të humbasësh një njeri, jepi para. Këto dy fenomene ndodhën me mërgimtarët. Ata, o të dashur urrejtje-nxitës ju kanë ledhatuar dhe ndihmuar aq shumë sa që ju ndieni bezdisje kur ata shprehin vullnetin për të dhënë votën për të mirën e Kosovës.

Mërgimtarët janë të mirëseardhur vetëm të sjellin miliarda në vit, t`u ndërtojnë vëllezërve e motrave shtëpia, të dërgojnë para sa herë që dikush nga ju është i sëmurë ose ka nevojë për shkollim, besa edhe udhëtim. Por ata nuk janë të mirëseardhur të votojnë, të sjellin eksperiencën e tyre nga shtete që funksionojnë. Jo, sepse ata i quani ju analfabetë. Nuk keni faj ju. Jo. Kanë faj mërgimtarët që çdo mundësi për të kursyer e shfrytëzojnë për ju, në vend se të mësojnë alfabetin që as ju vet nuk e dini.

Por kush janë ata që po nxisin urrejtje ndaj mërgimtarëve? Kush janë ata që janë të bezdisur nga prezenca e mërgimtarëve? Janë ata që po e dëgjojnë ditë e më qartë tik-takun e akrepave të orës së korrupcionit që ia mundësonte pasurinë që gëzojnë sot. Janë ata që nuk po i lëshojnë këmbët e karrigeve druri plot krimba të ushqyer nga gënjeshtrat e bëra popullit të lodhur nga hajnia. Janë ata që po e ndiejnë forcën e të shtypurit. Janë ata kokëboshët që ia kanë frikë kokës plot potencial. Janë ata që nuk po mbështeten më nga daja, halla e tezja mërgimtarë. Janë ata anti-Albinasët që nuk e duan të mirën e Kosovës por vetëm interesat e tyre.

E ju disa mërgimtarë verë e dimri që shkoni në Kosovë me makina të tymosura kredi. Nuk ju duam me makina BMW, Ferrari e Porsche. Ju duam të shkolluar, modestë dhe të lexuar. Të integruarit e të shkolluarit në vende të huaja, janë patriotë të vërtetë. Shikone këtë urrejtje që ditë e më shumë po shpaloset si një mundësi për t’u zgjuar nga ankthi i viktimës.

Fitore Vata