Lajme

Mërgimtarja shqiptare, punonjëse e suksesshme në Bankën Qendrore Evropiane

Një çmim i rëndësishëm për ekonomi “Bonelli 2021” i dhurohet mërgimtarës shqiptare

Mërgimtarja shqiptare, Aleksandra Kolndrekaj, jeton dhe vepron në shtetin e Italisë (në Chiusa di Pesio) që nga viti 1998, transmeton albinfo.ch.

Aty përfundoi edhe shkollën fillore dhe të mesme. Më pas diplomoi në institutin Bonelli, për kontabilitet në vitin 2008.

Ky është një aktivitet në të cilin Cuneo shpërblen më të mirët ekonomikë. Edhe këtë vit, ashtu si edhe ai i mëparshmi, do të jetë një ekonomisti që do të shpërblehet me “Spilën“ që simbolizon shoqatën si “Bonelliana e Vitit 2021”.

Pas diplomimit, ajo studioi për Ekonomi dhe Tregti në Torino dhe, në të njëjtën kohë, u zgjodh për “Programin e Nderuar të Studentëve të Qendrës Kërkimore të Kolegjit Carlo Alberto” në kryeqytetin Piemontez.

Thuhet se ajo është diplomuar me nota të shkëlqyera në kursin trevjeçar, ajo vazhdoi më pas specializimin për Ekonomi, po në Torino, duke vazhduar me “Programin e Studentëve të Kolegjit Carlo Alberto”.

Pastaj iu përkushtua mësimdhënies së Makroekonomisë – si asistente – përsëri në Universitetin e Torinos. Më vonë ajo u mirëprit nga Parisi (praktikë në OECD, në departamentin e Punësimit të Punës dhe Çështjeve Sociale, ku u mor me reformat e pensioneve). Më vonë ajo u transferua në Fondacionin Evropian të Trajnimit (agjenci e Bashkimit Evropian), ku studioi politikat e tranzicionit shkollor-punë të vendeve në kufijtë e vetë Unionit.

Ndërkohë, pas shumë trajnimve dhe përvojave, ajo startoi punën në Bankën Qendrore Evropiane. Prej katër vjetësh është këtu, punon si në Departamentin e Statistikave, ashtu edhe atë të Ekonomisë, ku është përfshirë në anketa për ndërmarrjet e vogla dhe të mesme si dhe për familjet. Së fundi, në tetëmbëdhjetë muajt e fundit ajo i është përkushtuar kryesisht hetimit dhe kuptimit të pabarazive ekonomike të shkaktuara nga Covid. Përpara ceremonisë së ndarjes së çmimeve, ai do të flasë për këtë në Sala San Giovanni, në një “leccio”, ku do të shpjegojë funksionet dhe detyrat e BQE-së për studentët aktualë.