Lajme

Mirupafshim Bern: Moutier do të bashkohet me kantonin Jura deri në vitin 2026

Kantonet e Bernës dhe Jurës kanë nënshkruar një hartë rrugore mbi çështjen delikate politikisht se si do të lëvizë qyteti Moutier nga kantoni Bern në kantonin fqinj Jura.

Qëllimi është që kalimi të bëhet më së voni deri në vitin 2026, thanë të dy kantonet, përcjell albinfo.ch.

Deri atëherë ka ende shumë për të zgjidhur. Negociatat do të përgatiten dhe koordinohen nga delegacionet, të cilët do të emërohen nga dy qeveritë kantonale.

Në vitin 2017, pas dekadash aktivizmi separatist, banorët votuan ngushtë në favor të ndryshimit të kantonit, por autoritetet gjyqësore Bernese e shpallën rezultatin të pavlefshëm për shkak të parregullsive dhe akuzave për turizëm elektoral.

Në një votim të dytë të paparë në fillim të këtij viti, pothuajse 55% e votuesve konfirmuan se ata me të vërtetë donin të largoheshin nga Berni.

Të mërkurën të dyja palët thanë se ajo që duhej ishin “zgjidhje të balancuara dhe pragmatike në interes të qytetarëve të të dy kantoneve”.

Ata thanë se ishin të angazhuar për “bashkëpunim të qetë” në të gjitha nivelet dhe “do të bëjnë gjithçka në fuqinë e tyre për të eliminuar çdo vështirësi”. Nëse është e nevojshme, kantonet mund t’i kërkojnë ministrisë federale të drejtësisë të ndërmjetësojë.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI