Koronavirusi: çast pas çasti

Mjekët, të pakënaqur me vonesën e vaksinimit

Mjekët e moshuar kantonalë kanë shprehur dyshime rreth orarit të vaksinimit të qeverisë federale. Ata thonë se qëllimi i vaksinimit të kujtdo që dëshiron kundër Covid-19 deri në fillim të verës mund të vonohet në ‘vjeshtën e vonë’

Zyrtarët federalë kanë siguruar një publik të padurueshëm se janë në rrugën e duhur për të vaksinuar këdo që dëshiron (vlerësuar 6 milionë njerëz) deri në fund të qershorit. Që nga fundi i dhjetorit, 482,423 njerëz janë vaksinuar, ose 5.6% e popullsisë.

Zyrtarët këmbëngulin se ata mund të arrijnë qëllimin e tyre të vaksinimit pavarësisht nga bllokimet me shpërndarjen e dozave të vaksinës. Por disa mjekë të vjetër kanë shprehur shqetësime në lidhje me orarin.

“Plani ambicioz” i vaksinimit të kujtdo që dëshiron “mund të jetë vjeshta vjeshta vonë”, tha Rudolf Hauri, mjeku kantonal i Zugut dhe presidenti i shoqatës së mjekëve kantonalë, të Premten në Radion Publike Zvicerane, SRF.

Të enjten, mjekja kantonale e Graubünden, Marina Jamnicki dha një vlerësim të ngjashëm, përcjell albinfo.ch.

Hauri tha se fajin e kishin bllokimet e prodhimit nga prodhuesit e vaksinave Biontech / Pfizer dhe Moderna dhe miratimi i ngadaltë i rregullatorëve zviceranë të vaksinës Oxford AstraZeneca.

Javën e kaluar, Ministri i Shëndetësisë Alain Berset ishte optimist se Zvicra mund të përmbushë objektivin e “fundit të qershorit”.

“Ne mund ta garantojmë këtë qëllim – edhe për shkak të kontratave të reja të furnizimit,” u tha ai gazetarëve.

Rregullatori shëndetësor Swissmedic u ka dhënë dritën jeshile dy vaksinave Covid-19: nga Pfizer / BioNtech dhe Moderna, të cilat po përdoren në të gjithë vendin. Ndërkohë ajo ka mbajtur miratimin për vaksinën e AstraZeneca, duke kërkuar më shumë efikasitet dhe të dhëna cilësore. Miratimi i një vaksine Johnson & Johnson është gjithashtu në pritje.

Problemet e prodhimit në Evropë kanë rezultuar në vonesa në furnizimet e vaksinave në Zvicër.

Sipas raportit të jashtëm në gjuhën gjermane “NZZamSonntag”, vetëm rreth 650,000 vaksinime do të jenë të mundshme në Shkurt krahasuar me qëllimin fillestar prej 1.3 milionë. Vonimet e vaksinave i kushtojnë ekonomisë zvicerane deri në 100 milionë CHF në ditë, sipas Taskforce Kombëtare Zvicerane Covid-19 në një studim të ri.

Autoritetet kanë rezervuar një total prej 30 milionë doza vaksinash nga Pfizer / BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Curevac dhe Novavax. Ka një popullsi prej 8.6 milionë.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI