Lajme

Mungesa e fuqisë punëtore sfidë për ekonominë gjermane

Mungesa e fuqisë punëtore vlerësohet se po pengon faktorin kryesor ekonomik në Gjermani .

Sipas Ministrit Federal të Punës Hubertus Heil, mungesa e fuqisë punëtore mund të bëhet pengesa kryesore e ekonomisë. Prandaj, ministria ftoi më shumë se 700 përfaqësues të ekonomisë, shoqëritë e ndryshme dhe institucionet arsimore në një kongres njëditor në Berlin.

“Nuk do të promovojmë shumë ide të mira se si të sigurojmë një numër të mjaftueshëm të fuqisë punëtore profesionale”, tha Robert Habeck  i cili hapi kongresin shkruan dw përcjell albinfo.ch.

Ministrja federale e Arsimit Bettina Stark-Wzinger, theksoi fokusin e shkollimit të dyfishtë. Është një mundësi e madhe që hap derën e një karriere profesionale”, tha politikania e FDP-së.

Kjo është arsyeja pse qeveria federale, siç vuri në dukje ajo, ka nisur një program të posaçëm stimulues, me vlerë disa miliardë euro, nga i cili duhet të përmirësojnë 400 shkollat.

Sindikatat ankohen për kushtet e punës

Kryetarja e Shoqatës së Sindikatave Gjermane (DGB), Yasmin Fahimi, i sheh kushtet e punës si një shkak serioz i përgjigjeve të fuqisë punëtore nê Gjermani.

“Aty ku kushtet janë të këqija dhe ngarkesa e lartë, do të jetë një arsye e rëndësishme e punës në afatin e shkurtër apo notave”, tha Fahimi për gazetat e grupit mediatik Funke.

Dhe kështu “fillon rrethi vicioz”, sipas Fahimit. “Për shkak të arsyeve të fuqisë punëtore, puna bëhet një barrë edhe më e madhe për punonjësit e fuqisë së punës.”

Prandaj Fahimi kërkon përmirësimin e kushteve të punës për punonjësit, programe antistres apo praktike kolektive që ofrojnë mundësi për uljen e punës.

Stresi është një sinjal i qartë për punëdhënësin se duhet të bëjë diçka për problemin mendor ose fizik të punonjësve të tyre, thekson ajo. “Punëdhënësit që e injorojnë këtë, ose e kompensojnë përgjigjen e fuqisë punëtore janë edhe më shumë në punët e punëtorëve të tanishëm, ata e dëmtojnë vetëm veten e tyre, sepse punonjësit janë mbingarkuar, e kjo shkon shpesh në kurriz të gjithë të gjithë. shoqëri.”