Lajme

Ndihma ushtarake për Ukrainën përplas Gjermaninë me BE-në

Qeveria gjermane ka mbrojtur pozicionin e saj në negociatat për fondet e BE-së për furnizimin me armë dhe pajisje Ukrainën, pavarësisht kritikave nga vendet e tjera anëtare të BE-së.

Qeveria gjermane dëshiron të sigurojë që ajo të mos paguajë më shumë se pjesën e saj në fondin e armëve të BE-së për Ukrainën, pasi ajo ka bërë donacione të konsiderueshme dypalëshe për Kievin.

Berlini argumenton se donacione të tilla dypalëshe duhet të krahasohen me kontributet e tij në fondin e zgjeruar.

Gjermania ka premtuar më shumë se 7,0 miliardë euro (7,6 miliardë dollarë) ndihmë ushtarake dypalëshe për Ukrainën këtë vit.

“Dorëzimi i shpejtë dhe joburokratik i pajisjeve ushtarake është vendimtar për vendin”, deklaroi ambasadori gjerman në BE, Michael Claus, pas raundit të fundit të bisedimeve, i cili nuk dha rezultate.

BE-ja shpreson të sigurojë 5,0 miliardë euro shtesë këtë vit për t’u mundësuar vendeve anëtare të BE-së të furnizojnë së bashku me armë dhe pajisje Ukrainës.

Sipas rregullave normale të BE-së, Gjermania, si ekonomia më e madhe, do të duhet të lërë mënjanë rreth një të katërtën e fondeve shtesë ose rreth 1,3 miliardë euro.