Shkurt.ch

Në Gjenevë mund të ndryshohet pushimi i shkollave

Autoriteti arsimor i Gjenevës po shqyrton ndryshimin e kalendarit të pushimeve të shkollës në këtë kanton

Pushimet që janë në diskutim janë Pashkët apo edhe pushimet verore.

Ndryshimet e propozuara do të zgjasin pushimin e Pashkëve prej një deri në dy javë, një ditë feste të shkollës dhe të shkurtojnë pushimin veror nga një javë.

Argumentet në favor të ndryshimit përfshijnë zvogëlimin e hendekut midis Pashkëve dhe fillimit të pushimeve verore, një periudhe shkollore që nganjëherë shtrihet deri në 12 javë dhe një reduktim në sasinë e të mësuarit të humbur për shkak të pushimit të gjatë veror, aktualisht 8 javë në Gjenevë, shkruajnë mediat zvicerane.

Një studim në Mbretërinë e Bashkuar tregoi disa humbje të aftësisë për të mësuar, dhe një tjetër në SHBA tregoi një humbje ekuivalente me 2.6 muaj të të mësuarit në matematikë gjatë periudhës së gjatë të pushimeve verore, përcjell albinfo.ch.

Përveç kësaj, disa kanë ngritur çështjen e lidhjes së festave në një kalendar fetar, veçanërisht Pashkët. Pashkët ndjekin një kalendar hënor dhe lëviz çdo vit me datat që shkojnë nga më shumë se një muaj nga 22 marsi deri më 25 prill.

Periudha e konsultimit të propozimit zgjat deri më 5 korrik 2019.