Bota

BE-ja kërkon taksa më të larta për aviacionin

Kompanitë ajrore në mbarë botën janë kursyer nga taksat e larta mbi karburantin dhe lëndët e tjera djegëse

Nëntë vende të Bashkimit Evropian kanë bashkuar forcat dhe kërkuan një aviacion më të pastër në Europë, një nga mjetet e transportit më ndotëse, që ata mendojnë se nuk taksohet mjaftueshëm.

Franca, Gjermania, Italia, tre vendet e Beneluksit, Suedia, Danimarka dhe Bullgaria, i kanë kërkuar Komisionit Europian të propozojë masa të reja për këtë sektor, por pa kërkuar një taksë specifike mbi ndotjen.

Kjo deklaratë, me iniciativë të Holandës dhe nënshkruar nga ministrat e Financave të këtyre nëntë vendeve, u publikua të paktën një muaj nga data e parashikuar për hyrjen në funksion të Komisionit të ri Europian drejtuar nga gjermanja Ursula von der Leyen.

“Ne i kërkojmë Komisionit të ri Europian të avancojë debatin mbi tarifimin e aviacionit civil, për shembull përmes masave fiskale specifike ose politika të ngjashme”, shkruajnë ato.

“Në raport me mënyrat e tjera të transportit, aviacioni civil nuk përdoret mjaftueshëm”, theksojnë ato.

Kompanitë ajrore në mbarë botën janë kursyer nga taksat e larta mbi karburantin dhe lëndët e tjera djegëse.

“Çmimi i biletave të avionit për fluturimet ndërkombëtare nuk reflekton mjaftueshëm koston mesatare të emetimeve të CO2 dhe pasojave negative të transportit ajror”, konstatojnë ministrat në deklaratën e tyre.