Lajme

Nga viti 2021, udhëtarët do të kompensohen për vonesa ose anulime

Nga 2021 e tutje, pasagjerët në transportin publik në Zvicër do të jenë në gjendje të kërkojnë kompensim nëse shërbimi i tyre vonohet ose anulohet

Pasagjerët do të kenë të drejtë të rimbursojnë për vonesa relativisht të shkurtra – dhe për bileta me çmime modeste.

Njoftimi është pjesë e një plani të riorganizimit të miratuar nga qeveria zvicerane në fund të vitit 2018, i cili u përpoq të bënte sistemin më transparent, për të siguruar qasje jodiskriminuese në rrjetet hekurudhore dhe për të përmirësuar efikasitetin e tyre të përgjithshëm, përcjell albinfo.ch.

Ndryshimi sjell Zvicrën në përputhje me ligjin e BE-së, i cili detyron kompanitë të kompensojnë udhëtarët për vonesat.

Si funksionon?

Kushdo që nuk është në gjendje të udhëtojë plotësisht për shkak të një vonese ose anulimi, do të ketë tre mundësi të mundshme.

Mundësia e parë është që ato do të rimbursohen plotësisht për koston e biletës.

Përndryshe, kostoja e kthimit në pikën e nisjes do të rimbursohet plotësisht, nëse udhëtimi tashmë ka filluar.

Mundësia e fundit është të heqësh dorë nga pjesa tjetër e udhëtimit dhe të rimbursohet pjesa e transportit që mungon, përcjell tutje albinfo.ch.

Po për vonesat që nuk e bëjnë të pamundur udhëtimin?

Vonesat që nuk anulojnë udhëtimin plotësisht do të rimbursohen në varësi të kohëzgjatjes së shërbimit.

Vonesat duhet të jenë më shumë se një orë për udhëtarët të kenë të drejtë të rimbursojnë. Vonesat prej një ore ose më gjatë do t’u japin të drejtë udhëtarëve 25 përqind të tarifës.

Për dy orë ose më gjatë, pasagjerët kanë të drejtë në 50 përqind të tarifës.

Paratë duhet të rimbursohen brenda 30 ditëve dhe mund të bëhen në para ose në kuponë për transport të mëtejshëm pa një datë skadimi, përcjell tutje albinfo.ch.

Cilat lloje të vonesave mbulohen?

SBB do të jetë përgjegjëse të paguajë pa marrë parasysh se cila është arsyeja e vonesës – madje edhe për ngjarje të forcave madhore, siç janë rrëshqitjet e tokës.

Sa duhet të kushtojë bileta?

Shumat e biletave CHF5 (US5 $) dhe më lart duhet të rimbursohen.

Në konsultën fillestare, Këshilli Federal vendosi CHF10 (US $ 10) si kufirin minimal, por sipas të përditshmes zvicerane “20 Minuta”, vendosi të jetë më bujar pasi planit të zhvillua më tej.

Shuma të ndryshme do të aplikohen për pasagjerët që kanë tarifa të sheshtë biletë mujore.

Përveç kostove të biletës, nga kompanitë e transportit u kërkohet të sigurojnë ushqime dhe pije freskuese për pasagjerët.