Lajme

Ngricat pranverore rrezikojnë të mbjellat në Zvicër

Në 48 orët e fundit, në zona të caktuara të Zvicrës ka rënë deri në gjysmë metri borë. Ndërsa bryma e vonë përbën një kërcënim për të mbjellat dhe vreshtat.

Rreziku i dëmtimit të frutorëve dhe vreshtave nga ngricat e vona po rritet. Si pasojë e ndryshimeve klimatike, dimrat po bëhen më të butë dhe sezoni i rritjes po zgjatet, thotë shërbimi meteorologjik Meteonews.

Dimri i kaluar ishte një nga më të butët që nga fillimi i matjeve dhe pranvera gjithashtu ka qenë veçanërisht e butë. Kjo ka ndikuar në ardhjen e stinëve, të cilat, si vitet e kaluara, kanë ardhur dy deri në katër javë përpara afatit, thotë shërbimi privat i motit Meteonews në faqen e tij të dielën, raporton swi, përcjell Albinfo.ch.

Ai shton se në terren pritet të ketë ngrica gjatë ditëve në vijim. Prandaj, të lashtat afër ngricave duhet të mbrohen.

Nga ana tjetër, nuk duhet të ketë net me temperaturë qartësisht negative dy metra mbi tokë, gjë që është pozitive për pemët frutore dhe vreshtat. Prandaj, dëmtimi nga ngrica duhet të mbetet i kufizuar.

Në 48 orët e fundit, deri në gjysmë metër borë ka rënë në zona të caktuara, për shembull, në malin Rigi-Scheidegg në Zvicrën qendrore, i cili krenohet me një lartësi prej 1650 metrash. Dëbora pritet të bjerë sërish të dielën, raporton Meteonews në platformën X.

Sipas shërbimit meteorologjik SRF Meteo, kufiri i reshjeve të borës është 500 metra, por mund të ketë edhe fjolla lokalisht deri në fushë.

Sipas buletinit të lëshuar nga Instituti Federal Zviceran për Kërkimet e Pyjeve, Borës dhe Peizazhit (WSL), situata aktuale e motit nënkupton se ekziston një rrezik i lartë i ortekëve në kantonin Valais në jug, në Zvicrën qendrore dhe në juglindje të Vendi.

Janë të mundshme ortekët spontanë, por edhe ortekët në shkallë të gjerë. Në disa raste mund të preken edhe rrugët.