Lajme

Një aplikacion mund të zbulojë COVID-19 në zërat e njerëzve

Një aplikacion telefoni celular mund të zbulojë COVID-19 në zërat e njerëzve me “precizion potencialisht të lartë”, duke përdorur inteligjencën artificiale (AI), sipas studiuesve.

Një model i AI u tha se ishte 89% i saktë dhe është i lirë për t’u përdorur, që do të thotë se mund të miratohet në vendet me të ardhura të ulëta, ku testet PCR janë më të shtrenjta.

Rezultatet mund të sigurohen në më pak se një minutë dhe thuhet se janë një “përmirësim i rëndësishëm” në saktësinë e testeve të rrjedhës anësore, thanë shkencëtarët.

Infeksioni normalisht ndikon në traktin e sipërm respirator dhe kordat vokale dhe kështu studiuesit vendosën të analizojnë ndryshimet në zëra, duke përdorur një model AI për të zbuluar COVID-19.

Wafaa Aljbawi, nga Instituti i Shkencës së të Dhënave në Universitetin e Mastrihtit në Holandë, tha: “Këto rezultate premtuese sugjerojnë se regjistrimet e thjeshta të zërit dhe algoritmet e rregulluara të AI mund të arrijnë saktësi të lartë në përcaktimin se cilët pacientë kanë infeksion COVID-19”.

“Teste të tilla mund të ofrohen pa asnjë kosto dhe janë të thjeshta për t’u interpretuar. Për më tepër, ato mundësojnë testim në distancë, virtual dhe kanë një kohë kthese më pak se një minutë”.

“Ato mund të përdoren, për shembull, në pikat e hyrjes për tubime të mëdha, duke mundësuar një kontroll të shpejtë të popullsisë”.

Të dhënat u përdorën nga aplikacioni “COVID19 Sounds” i Universitetit të Kembrixhit me burime të shumta.

Kjo përfshinte 893 mostra audio nga 4,352 njerëz të shëndetshëm dhe jo të shëndetshëm.

Përdoruesit duhet të japin informacion në lidhje me historinë e tyre mjekësore, statusin e duhanpirjes dhe demografinë dhe të regjistrojnë disa tinguj të frymëmarrjes, të tilla si kollitja dhe leximi i një fjalie të shkurtër.

Kështu, një teknikë e analizës së zërit – e quajtur Mel-spectrogram – identifikoi tipare të ndryshme të zërit për të “zbërthyer shumë vetitë e zërave të pjesëmarrësve”./Telegrafi