Lajme

“Njerëzit nuk po e marrin seriozisht”, ekspertët thonë se Covid në SHBA është rrezik i madh

Në vitin e katërt të pandemisë, Covid-19 po përhapet sërish në gjithë Amerikën dhe po nxitet nga pushimet e fundit, më pak masa paraprake dhe evolucioni i vazhdueshëm i nënvarianteve Omicron të virusit.

Nënvariantet e reja po shkaktojnë shqetësim për rritjen e transmetueshmërisë dhe aftësisë së tyre për të shmangur disa antitrupa, por të njëjtat mjete vazhdojnë të kufizojnë përhapjen e Covid, veçanërisht përforcuesit bivalent, maskat, ventilimin, antiviralët dhe masat e tjera paraprake, thanë ekspertët.

Megjithatë, përvetësimi i përforcuesve ka qenë “i dhimbshëm”, tha Neil Sehgal, një asistent profesor i politikave dhe menaxhimit shëndetësor në Shkollën e Shëndetit Publik të Universitetit të Maryland. Përvetësimi i antiviralëve ka qenë i ulët dhe pak mandate për maskimin, vaksinimin dhe testimin kanë rifilluar përballë valës së dimrit, që po ushtron sërish presion mbi sistemet shëndetësore.

Pranimet e reja në spitale Covid tani janë në shkallën e katërt më të lartë të pandemisë, sipas Qendrave të SHBA-së për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC). Shkarkimet në spital për Covid ranë disi pas valës së verës, por nuk ranë kurrë në nivelet e ulëta të parë pas goditjeve të mëparshme, që vazhduan gjatë vjeshtës dhe u rritën përsëri me pushimet e dimrit.

“Spitalet janë me kapacitet maksimal”, tha Brendan Williams, president dhe CEO i Shoqatës së Kujdesit Shëndetësor të New Hampshire, për normat aktuale të rajonit të tij. “Nuk jam i sigurt se cila do të jetë trajektorja e kësaj gjëje, por jam i shqetësuar.”/TheGuardian