Lajme

Numri i lindjeve në Zvicër shënon rritje

Numri i lindjeve në Zvicër u rrit ndjeshëm gjatë pandemisë Covid-19, konfirmoi të martën Zyra Federale e Statistikave, përcjell albinfo.ch.

Lindjet

Gjithsej 6,875 fëmijë kanë lindur në dhjetor 2020 (+1,5% më shumë se në dhjetor 2019), ose nëntë muaj pas bllokimit të parë në Zvicër. Rritja e numrit të lindjeve vazhdoi nga janari deri në mars 2021 (+4,5%), tha të martën Zyra Federale e Statistikave (FSO).

Numri i fëmijëve të lindur midis korrikut dhe tetorit 2021 dhe të ngjizur gjatë bllokimit të dytë në Zvicër (nga tetori 2020 deri në janar 2021) ishte gjithashtu më i lartë: 1,629 foshnja, ose +5,5%. Rritja e lindjeve ishte më e madhe në Zvicrën gjermanishtfolëse sesa në rajonet frëngjishtfolëse.

FSO tha se kjo lloj rritjeje është përgjithësisht e pritshme dhe e ngjashme me periudhat e krizës ekonomike. Rreziku i papunësisë dhe pasiguria për të ardhmen bën që disa çifte të kenë një fëmijë për të shtyrë planet e tyre.

Ndërsa një rritje e lindjeve të fëmijëve të lidhur me bllokimin e dytë Covid është regjistruar në vende të tjera, si Franca, Italia dhe Spanja, një rritje në bllokimin e parë është specifike për Zvicrën, tha FSO.

Martesat

Por viti 2020 pa një rënie të mprehtë në numrin e martesave: 35,160 u festuan më 2020, 9,8% më pak se në 2019. Duke pasur parasysh që bashkimet dhe mbledhjet familjare ishin të kufizuara gjatë bllokimit të parë (mars 2020 deri në qershor 2020), pritej një rënie e dukshme.

Më pas, numri i dasmave u rrit derisa arriti nivelin më të lartë gjatë muajve të verës, duke arritur kulmin në gusht (4613). Më pas ra sërish, siç ndodh zakonisht në fund të vitit.

Tendenca u përmbys në vitin 2021, kur u regjistruan 36,410 martesa, 3,6% më shumë se në vitin 2020 – por 6,6% më pak se në vitin 2019. Kjo rritje përfaqëson një rikthim në normalitet. Pavarësisht rritjes në 2021 dhe 2022, numri i martesave është ende më i ulët se para pandemisë.

Së fundi, numri i divorceve ishte jashtëzakonisht i ulët në gjysmën e parë të 2020-ës. Vetëm 4,790 raste u finalizuan, krahasuar me 5,671 më 2019 (-17,1%). Në gjysmën e dytë të vitit u vu re një rritje e numrit të divorceve (+3,5% krahasuar me të njëjtën periudhë të 2019-ës).

Në vitin 2021, tendenca u përmbys dhe numri i divorceve u rrit përsëri: 17,159, një rritje prej 5,9% krahasuar me vitin 2020.